Ανοικτή Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας

Αιγαίο Πέλαγος, Λέρος
Αιγαίο Πέλαγος, Λέρος / Πηγή: Eurokinissi

Ανοικτή επιστολή εξέδωσε η Ένωση Ιατρών Θεραπευτηρίου-Νοσοκομείου Λέρου Κ.Υ. Πάτμου-Π.Π.Ι. Λειψών και Αγαθονησίου (Ε.Ι.ΘΕ.Λ) προς τον Υπουργό Υγείας.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ

κ. Υπουργέ, η παράδοση των δειγμάτων  που λαμβάνονται στις μονάδες υγείας των νησιών μας  προς εξέταση με την μέθοδο PCR, για την διάγνωση – ανίχνευση προσβολής από τον ιο SARS-COV-2,  καθυστέρει έως και 5 ημέρες .

Το υλικό αυτό πραγματικά υφίσταται πολυήμερη καταπόνηση έως ότου παραδοθεί στα εργαστήρια αναφοράς των Αθηνών.

Πρόσφατο παράδειγμα η παράδοση δειγμάτων  από το Κ.Υ. Πάτμου στο εργαστήριο μετά την πάροδο 5 ημερών.  Τίθεται επομένως το εύλογο ερώτημα της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων. Είναι  φυσιολογικό κ. Υπουργέ να επαφίεται στην ανευθυνότητα ή και στην ευθύνη της κάθε ιδιωτικής εταιρίας κούριερ  η μεταφορά ευαίσθητου βιολογικού υλικού ; 

Δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία η έκδοση αποτελεσμάτων με χαμηλότερη ευαισθησία, από τα καθορισμένα επιστημονικά όρια, εξαιτίας ακριβώς  της πολυήμερης ταλαιπωρίας του υλικού;

Άραγε με τι ασφάλεια θα ιχνηλατηθούν πιθανά κρούσματα;

 Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Η Ένωση απαιτεί, την με κρατική παρέμβαση οργάνωση της αποστολής-παραλαβής του βιολογικού υλικού εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζουν τα επιστημονικά κριτήρια. 

Ζητάμε επίσης τον ορισμό νοσοκομείων  αναφοράς, με όλο τον απαραίτητο υλικό-τεχνολογικό εξοπλισμό,  για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 στα νησιά μας ( δεν υπάρχουν στο Αιγαίο), όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για την  εργαστηριακή διάγνωση της νόσου. 

κ. Υπουργέ ο λαός μας  με ευθύνη, καρτερικότητα και υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης  κυρίως για την προστασία των ευαίσθητων συνανθρώπων μας, υπομένει την καραντίνα και τον αποκλεισμό από τΙς κοινωνικές δραστηριότητες, όμως επιτέλους το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο ϊός όσο και να κρυβόμαστε, αργά η γρήγορα, θα μας ανακαλύψει πρέπει να ήμαστε έτοιμοι, να σώσουμε  όσες περισσότερες ζωές μπορούμε.

Δείτε ακόμα...