Άνοιξε στη Σαγκάη το μεγαλύτερο στον κόσμο μουσείο αστρονομίας

Το μουσείο Αστρονομίας της Σαγκάης
Το μουσείο Αστρονομίας της Σαγκάης / Πηγή: CNN

Το φαραωνικό αρχιτεκτόνημα είναι σχεδιασμένο χωρίς ευθείες γραμμές ή ορθές γωνίες, «απηχώντας τη γεωμετρία του σύμπαντος και τη δυναμική ενέργεια των ουράνιων σωμάτων».
Το Μουσείο Αστρονομίας της Σαγκάης καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 39.000m² ενώ διαθέτει πλανητάριο, παρατηρητήριο και ένα ηλιακό τηλεσκόπιο ύψους ~24m.
Σχεδιάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Ennead Architects (το 2014 κέρδισε το σχετικό διεθνή διαγωνισμό).
«Κατασκευάζοντας αυτό το κτήριο, θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα μέρος όπου η αποστολή του είναι πλεγμένη πλήρως με μια αρχιτεκτονική που αυτή η ίδια διδάσκει και βρίσκει μορφή σε κάποιες από τις θεμελιώδεις αρχές που καθορίζουν το σύμπαν μας» επισήμανε ο σχεδιαστής της εταιρείας Thomas J. Wong.

Με ευθείς τοίχους να υπερισχύουν των καμπύλων (τοξοτών) γραμμών, ο Wong και η ομάδα του ήλπιζαν να δείξουν ότι όλα στο σύμπαν βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και διέπονται από μια σειρά δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Wong, επηρεάστηκαν επίσης από το «πρόβλημα των τριών σωμάτων», το μέχρι τώρα άλυτο ερώτημα για το πώς να υπολογίσει μαθηματικά την κίνηση τριών ουράνιων οντοτήτων – όπως πλανήτες, φεγγάρια ή αστέρια – με βάση τις μεταξύ βαρυτικές τους σχέσεις (έλξης).
Ενώ αυτός ο υπολογισμός είναι σχετικά απλός με δύο ουράνια σώματα, τα μονοπάτια γίνονται χαοτικά και απρόβλεπτα με τρία.
«Ο λόγος για τον οποίο πιστεύαμε ότι το πρόβλημα των τριών σωμάτων ήταν ενδιαφέρον είναι επειδή είναι ένα πολύπλοκο σύνολο τροχιών», εξήγησε ο Wong.
(Αυτές είναι) σχέσεις δυναμικές, σε αντίθεση με έναν απλό κύκλο γύρω από το κέντρο, και αυτό ήταν μέρος της πρόθεσης (του σχεδιασμού) – να συλλάβει αυτήν την πολυπλοκότητα.

Στο σχέδιο του Wong, το κοσμικό αίνιγμα μεταφράζεται σε τρία καμπύλα σχήματα τόξου: έναν μάτι, μια σφαίρα και έναν ανεστραμμένο θόλο, με αναφορά στον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια, αντίστοιχα. Καθένα στεγάζει μια σημαντική έλξη επισκεπτών ή σχεδιαστική λειτουργία.
Οι επισκέπτες συναντούν πρώτα τον οφθαλμό, ο οποίος ανοίγει πάνω από την κύρια είσοδο του μουσείου. Λειτουργεί ως ρολόι, παράγοντας έναν κύκλο ηλιακού φωτός που κινείται πέρα από το πάτωμα όλη την ημέρα, υποδεικνύοντας την ώρα και την εποχή.
Στη συνέχεια έρχεται το θέατρο του πλανηταρίου, το οποίο περικλείεται σε μια σφαίρα και βγαίνει από την οροφή του κτηρίου σαν ανατολή του φεγγαριού. Η κοιλιά της τεράστιας δομής φαίνεται να αιωρείται χωρίς βάρος, με χώρο να περπατά κάτω.
Τέλος, ένας τεράστιος γυάλινος θόλος στην κορυφή της οροφής δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν τον ανοιχτό νυχτερινό ουρανό, σε ένα δελτίο τύπου που περιγράφεται ως «μια πραγματική συνάντηση με το σύμπαν για να ολοκληρώσει την προσομοιωμένη εμπειρία μέσα».

«Θέλουμε οι άνθρωποι να κατανοήσουν την ιδιαίτερη φύση της Γης ως μέρος που φιλοξενεί τη ζωή, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο μέρος που γνωρίζουμε στο σύμπαν», είπε ο Wong.

Πηγή: CNN

Δείτε ακόμα...