Ανθισμένες ροδακινιές – Ωδή στην Άνοιξη

Οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας, Πηγή: Instagram

Μάρτης μήνας. Κάμπος της Ημαθίας. Ωδή στην Άνοιξη. Kάθε χρόνο τέτοια εποχή, στους κάμπους της Βέροιας ανθίζουν οι ροδακινιές. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Ο κάμπος της Ημαθίας μοιάζει να έχει καλυφθεί με ένα απέραντο ροζ σεντόνι.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι ροδακινιές είχαν τους δικούς τους συμβολισμούς στην αρχαία Ανατολή. Θεωρούνταν «το Δέντρο της Ζωής του Επίγειου Παραδείσου» που παρείχε στους ανθρώπους ζωή και χαρά.

Για όλους τους πολιτισμούς διαχρονικά τα άνθη της ροδακινιάς, συμβολίζουν την άνοιξη. Σηματοδοτούν την αναγέννηση και τη γονιμότητα. Γεμίζουν τους λαούς ελπίδα κι αισιοδοξία. Οι κάμποι με τις ανθισμένες ροδακινιές έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης μεγάλων ζωγράφων, όπως ο Βαν Γκογκ.

“Ανθισμένη ροδακινιά”, Βαν Γκογκ, 1888

Το ίδιο ισχύει και για τα ζευγάρια στη Μακεδονία που αναζητούν αναμνήσεις και τοπία που θα χρωματίσουν για λίγο έστω, μέσα από τα social media, μια ζωή που βαριανασαίνει στο μεροκάματο. Οι ίδιοι οι ροδακινοπαραγωγοί με δακρυσμένα μάτια αντικρύζουν την εντυπωσιακή ανθοφορία των κόπων τους, που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μην πουληθούν οι καρποί τους. Καταδικασμένα να σαπίζουν στα τελάρα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών Κυβέρνησης, ΕΕ και Ρωσίας. 

Η φύση κι ο λαός κάνουν το χρέος τους τελικά. Η ζωή δεν μπορεί παρά μόνο να τραβήξει μπροστά.

Μαρκόνης

Δείτε ακόμα...