Αντιδράσεις για τον εξοπλισμό της Σερβίας από την Κίνα

Παλιότερη συνάντηση Προέδρου Κίνας Σι Τζιπίνγκ με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούξιτς
Φώτο Αρχείου / Παλιότερη συνάντηση Προέδρου Κίνας Σι Τζιπίνγκ με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούξιτς / Πηγή: TWITTER

Συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις και παρεμβάσεις για την αποστολή κινεζικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας στο Βελιγράδι, όπως άλλωστε και για την ίδια τη συμφωνία Κίνας – Σερβίας για σύσφιξη της στρατιωτικής τους συνεργασίας.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι σχολίασε ότι «δεν αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια κάποιας χώρας η εξάρτηση σε αμυντικό εξοπλισμό από ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως αυτό στην Κίνα», ενώ κάλεσε τη Σερβία να εναρμονιστεί με την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ και να στραφεί στην αγορά οπλικών συστημάτων «από έμπιστους προμηθευτές που δεν εξαρτώνται από ολοκληρωτικά καθεστώτα».

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, δήλωσε ότι «ο εξοπλισμός στα Βαλκάνια αποτελεί ειδικό κίνδυνο. Ανησυχούμε για αυτό γενικά. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για εξοπλισμό της Σερβίας από χώρες που αποτελούν ανοιχτούς εχθρούς της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».

Απο την άλλη, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, είπε ότι «δεν βλέπω πώς ένα αμυντικό σύστημα πρέπει να συνιστά λόγο ανησυχίας» και πρόσθεσε ότι «η Σερβία έχει κάνει δύο εξαιρετικά ενθαρρυντικά βήματα με τις ψήφους της στον ΟΗΕ» (αναφορά στην υπερψήφιση δυτικού κειμένου καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην προώθηση του οποίου στον ΟΗΕ είχε πρωτοστατήσει η Αλβανία). «Το γεγονός ότι τα Βαλκάνια είναι ενωμένα στη στάση τους απέναντι στη Ρωσία είναι αληθινά σημαντικό».

Ενω ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς σε διάγγελμά του, χαρακτήρισε κακόβουλες τις αντιδράσεις για την αγορά του κινεζικού συστήματος και ανέφερε: «Η Σερβία θα βρει τον δρόμο της. Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα οι ίδιοι και όχι το ΝΑΤΟ για λογαριασμό μας. Διαφέρουμε σε αυτό και δεν ντρεπόμαστε».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...