Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αλβανία

αλβανία
(Φωτό Αρχείου) /Διαδήλωση στα Τίρανα

Την Πέμπτη έγιναν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και στην Αλβανία, με πρωτοβουλία του (αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού) Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ο ηγέτης, Σ. Μπερίσα, ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης του Εντι Ράμα.

Μπροστά σε ένα πανό που έγραφε «Η Αλβανία κινδυνεύει», ο Μπερίσα κατηγόρησε τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση για κλοπή δημόσιου χρήματος, διαφθορά και αυταρχισμό, αλλά και ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί να προχωρήσει η ένταξη στην ΕΕ.

«Ελπίζω αληθινά η ΕΕ να αποφασίσει αυτήν τη βδομάδα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», είπε ο Μπερίσα, ενώ τάχθηκε κατά της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια» (όπου συμμετέχουν Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία), υποστηρίζοντας ότι σημασία έχει μόνο η ένταξη στην ΕΕ.

Πάντως, ο Ράμα είχε σπεύσει στις αρχές της βδομάδας να… τάξει κι άλλη στρατιωτική βάση στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας στο «Ρόιτερς» ότι προχωρούν ήδη συνομιλίες για την κατασκευή ναυτικής βάσης της λυκοσυμμαχίας στο Πόρτο Ρομάνο (υπό κατασκευή λιμάνι στις ακτές της Αδριατικής). Επίσης, εκφράζοντας κι αυτός δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση στις συνομιλίες Τιράνων – ΕΕ, είχε χαρακτηρίσει «ξεπερασμένο» το «τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ», προσθέτοντας ότι «πρέπει να αλλάξει».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...