Αντίποινα επί αντιποίνων στο φόντο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας

Κίνα ΗΠΑ

Το στοιχείο που χαρακτηρίζει πιο έντονα τις διεθνείς σχέσεις είναι η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Στο φόντο αυτού του ανταγωνισμού τις τελευταίες μέρες κλιμακώνεται η ένταση στον οικονομικό τομέα ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ και χώρες που παραδοσιακά ανήκουν στο άρμα της, όπως ο Καναδάς και χώρες της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς επέβαλαν κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους και οργανισμούς, με αφορμή τις αποκαλύψεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Η συγκεκριμένη επαρχία, που τοποθετείται στα Βορειοδυτικά της Κίνας, προμηθεύει με βαμβάκι μεγάλες αλυσίδες εταιρειών ένδυσης.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει την Κίνα για γενοκτονία σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή. Η κινέζική κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες γενοκτονίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή και κατηγόρησε τις συγκεκριμένες χώρες ότι επιδίδονται σε πολιτική χειραγώγηση, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την Κίνα με τις κυρώσεις.

Η H&M επικαλούμενη δυσκολίες να διενεργεί αξιόπιστους ειδικούς ελέγχους στην περιοχή και καταγγελίες για καταναγκαστική εργασία στην συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας προχώρησε σε εμπάργκο αγοράς βαμβακιού από την Κίνα. Αυτή η κίνηση λειτούργησε αντανακλαστικά, αφού η κυβέρνηση προώθησε καταναλωτικό μποϊκοτάζ στις εταιρείες H&M, Nike, Burberry και Adidas. Οι ΗΠΑ τον Ιανουάριο είχαν προχωρήσει σε εμπάργκο βαμβακιού και ντομάτας από τη συγκεκριμένη περιοχή, για τους ίδιους λόγους.

Πριν λίγες μέρες, η κινέζικη κυβέρνηση προχώρησε με τη σειρά της σε κυρώσεις απέναντι σε Αμερικανούς και Καναδούς αξιωματούχους επικαλούμενη τις κυρώσεις αυτών των χωρών που, σύμφωνα με την Κίνα, «βασίζονται σε φήμες και παραπληροφόρηση». Σχετικά με το εμπάργκο σε βάρος της η κινέζικη κυβέρνηση κάλεσε αυτές τις επιχειρήσεις να μην “πολιτικοποιούν οικονομικές συμπεριφορές”, κατηγορώντας μάλιστα τη “Δύση για bullying”, σε μία περίοδο που η ηγεμονία του Δυτικού κόσμου πια δεν έχει καμία θέση. Παράλληλα, η “Huawei” δεν δίνει πια την δυνατότητα οι χρήστες των κινητών της να κατεβάσουν τις εφαρμογές της Nike και της Adidas.

Οι κινήσεις αυτές από πλευράς ΗΠΑ και λοιπών συμμάχων ενισχύουν την τοποθέτηση ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενισχύσουν την παρέμβασή τους στο μεγαλύτερο μέρος της υφηλίου, εστιάζοντας στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με το αναθεωρημένο δόγμα του ΝΑΤΟ για “περιορισμό της Ρωσίας και περικύκλωση της Κίνας”. Δεν είναι εξάλλου τυχαία και η προσπάθεια να ρίχνει “λάδι στη φωτιά” σε περιοχές που ήδη υπάρχουν θέματα, όπως στο Θιβέτ, στα ινδο-ευρωπαϊκά σύνορα και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Φαίη Κ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...