Απάντηση στους «δυτικούς» πυραύλους με επιθέσεις σε κέντρα λήψης αποφάσεων ετοιμάζει η Μόσχα

Εκτόξευση πυραύλου ATAC των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Εκτόξευση πυραύλου ATAC των ΗΠΑ

Τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς ATACMS και «Storm Shadow» δεν θα μένουν αναπάντητα, επανέλαβε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επισημαίνοντας ότι ως πιθανοί στόχοι για χτυπήματα με το νεότερο ρωσικό υπερηχητικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς «Oreshnik» θα μπορούσαν να επιλεγούν και κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο.

«Επί του παρόντος, το υπουργείο Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο επιλέγουν στόχους που θα χτυπήσουν σε ουκρανικό έδαφος. Αυτά μπορεί να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αμυντικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις ή κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο», είπε ο Πούτιν μιλώντας χτες στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) στην Αστάνα.

Αποτυπώνοντας τη συνεχή κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, στην οποία και τα δύο στρατόπεδα ρίχνουν συνεχώς νέα στρατιωτικά «χαρτιά», αυξάνοντας τους κινδύνους γενίκευσης και επέκτασης του πολέμου, ο Πούτιν δήλωσε ότι «ένα μπαράζ πληγμάτων με αυτούς τους πυραύλους (“Ορεσνίκ”) θα μπορούσε να συγκριθεί με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Παρόλο που, σίγουρα, το “Oreshnik” δεν είναι όπλο μαζικής καταστροφής». «Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι ότι δεν υπάρχει πυρηνικό φορτίο και, επομένως, πυρηνική μόλυνση μετά τη χρήση του», ανέφερε.

«Δεν υπάρχουν, φυσικά, ανάλογα του “Oreshnik” πυραυλικά συστήματα στον κόσμο και είναι απίθανο να εμφανιστούν σύντομα», εκτίμησε. Είπε επίσης ότι κι άλλα νέα πυραυλικά συστήματα θα μπορούσαν να εμφανιστούν και ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις «δοκιμές» του «Oreshnik» στο πεδίο της μάχης.

Ενδεικτικό του μεγέθους της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τις τελευταίες μέρες είναι το στοιχείο ότι ο ρωσικός στρατός έχει εκτοξεύσει 100 πυραύλους διαφόρων τύπων και 466 drones, «ως απάντηση στα πλήγματα με αμερικανικά όπλα», σύμφωνα με όσα είπε ο Βλ. Πούτιν μιλώντας στους ηγέτες των κρατών – μελών του CSTO.

Προέτρεψε δε τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ «να έχουν κατά νου» την υπεροπλία της Ρωσίας, η οποία διαθέτει «υπερηχητικούς πυραύλους και άλλα όπλα που είναι ασυναγώνιστα στον κόσμο σήμερα», όπως ο πύραυλος Κρουζ «Kalibr» και τα υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα «Kinzhal» και «Zircon».

«Η παραγωγή τους αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό», είπε, προσθέτοντας ότι η παραγωγή προηγμένων πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας είναι δεκαπλάσια από αυτήν του ΝΑΤΟ.

«Αυτά ακριβώς τα οπλικά συστήματα χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες δύο ημέρες ως απάντηση στα πλήγματα από πυραύλους ATACMS», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν ολοκληρωμένο χτύπημα με 90 πυραύλους και 100 drones, χτυπώντας 17 ουκρανικούς στόχους, «στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αμυντικές βιομηχανίες και τα συστήματα υποστήριξής τους».

Στρατιωτικές προετοιμασίες στην Κεντρική Ασία

Μέσα σε «πολεμικό κλίμα» διεξήχθη χτες η Σύνοδος Κορυφής του CSTO, όπου κυριάρχησε η διαρκώς κλιμακούμενη σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Στη σύνοδο συμμετείχαν, εκτός από τον Βλ. Πούτιν, οι ηγέτες του Καζακστάν, της Λευκορωσίας, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν. Η Αρμενία, παρότι είναι μέλος, έχει αναστείλει τη συμμετοχή της τον τελευταίο χρόνο.

Ο CSTO αναθεώρησε τους κανονισμούς σχετικά με την ομαλή διέλευση στρατευμάτων και τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών μεταξύ των κρατών – μελών, με το ζήτημα της λεγόμενης «στρατιωτικής κινητικότητας» να αποτελεί ένα από τα κομβικά στοιχεία της πολεμικής προπαρασκευής των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων.

Οι ηγέτες του Συμφώνου δήλωσαν ότι προωθούν τη «συνεχή ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων και δυνατοτήτων του Οργανισμού» και «θα συνεχίσουμε να παρέχουμε εξαρτήματα των στρατευμάτων του CSTO με σύγχρονο και προηγμένο οπλισμό».

Οι συμμετέχοντες ηγέτες υπέγραψαν 14 έγγραφα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σχετικά με «την περαιτέρω ενίσχυση των συμμαχικών σχέσεων» των κρατών – μελών, τη συνεργασία «στη μεταφορά στρατιωτικών και άλλων σχηματισμών, της κινητής περιουσίας τους και των στρατιωτικών προϊόντων» κ.ά.

Επιπλέον αποφάσισαν τη διεξαγωγή ενός «στοχευμένου προγράμματος για την ενίσχυση των συνόρων Τατζικιστάν – Αφγανιστάν».

Γερμανία: Συζητήσεις για τα άρθρα 4 και 5 του ΝΑΤΟ

Στη Γερμανία εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες και τις τελευταίες μέρες γίνονται δημόσια συζητήσεις για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να γίνει επίκληση των άρθρων 4 και 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Ο υπεύθυνος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για θέματα Ασφαλείας, που θα είναι πιθανότατα πρώτο κόμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, Ρ. Κιζεβέτερ, προειδοποίησε για τον «υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας», που είναι «προετοιμασία για έναν συμβατικό πόλεμο με τα κράτη του ΝΑΤΟ».

Η Ρωσία «τονίζει εδώ και καιρό ότι είναι σε πόλεμο με ολόκληρη τη Δύση. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία είναι εδώ και καιρό πολεμικός στόχος, είτε το θέλουμε είτε όχι», είπε στην εφημερίδα «Rheinische Post». Αυτό φαίνεται στις ρωσικές πολεμικές προετοιμασίες, όπως στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, τα οποία «μετατρέπονται ουσιαστικά σε στρατιωτικές βάσεις», στη στρατιωτικοποίηση της Ρωσίας και στην πολεμική της οικονομία, πρόσθεσε.

«Βλέπουμε την αύξηση και την ένταση των υβριδικών επιθέσεων, που είναι προάγγελος αυτού του ρωσικού πολέμου. Τέτοια προκαταρκτικά στάδια πολέμου δεν χρησιμεύουν μόνο για να τεστάρουν την εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, αλλά και για την προετοιμασία μιας συμβατικής επίθεσης», είπε ο υπεύθυνος Ασφαλείας της CDU.

Εξάλλου, τόνισε, παρατηρείται μια «αυξανόμενη και πιο επιθετική προσέγγιση από την CRINK (Κίνα, Ρωσία, Ιράν, Βόρεια Κορέα), ειδικά από τη Ρωσία στην Ευρώπη» και πρέπει «να εξεταστούν επιτέλους οι διαβουλεύσεις για το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ», που τις συγκαλεί ένα κράτος – μέλος αν «απειλούνται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια».

Επιπλέον, είναι «περισσότερο από επείγον» να αυξηθούν ραγδαία οι στρατιωτικές δαπάνες: «Το 3% του ΑΕΠ είναι μάλλον ένα κατώτατο όριο και όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ επενδύουν πάνω από το 4%», συνέχισε ο Κιζεβέτερ.

Μια μέρα νωρίτερα ο επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), Μπρούνο Καλ, είχε πει ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις δολιοφθοράς μπορεί να οδηγήσουν το ΝΑΤΟ να εξετάσει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 5.

Μιλώντας σε εκδήλωση του κέντρου μελετών DGAP στο Βερολίνο, ανέφερε ότι αναμένει από τη Μόσχα να εντείνει τον υβριδικό πόλεμο, κάτι που «αυξάνει τον κίνδυνο να εξετάσει το ΝΑΤΟ το ενδεχόμενο επίκλησης της ρήτρας συλλογικής άμυνας που προβλέπεται στο άρθρο 5».

«Την ίδια ώρα, η διαρκής ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας σημαίνει πως η απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ εξετάζεται ως πιθανή επιλογή από το Κρεμλίνο», συμπλήρωσε, και «οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι ικανές να επιτεθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος της δεκαετίας», με εμπειροπόλεμα στρατεύματα και εξελιγμένες τακτικές στη χρήση drones.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση αναλυτών της BND, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Δεν έχουμε ακόμη ενδείξεις ότι η Ρωσία σκοπεύει να αρχίσει πόλεμο, αλλά εάν επικρατήσουν τέτοιες προθέσεις στην κυβέρνηση της Μόσχας, τότε ο κίνδυνος στρατιωτικής αντιπαράθεσης θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια», προειδοποίησε ο Καλ.

Οπως είπε, αν η Ρωσία επιτεθεί σε ένα ή περισσότερα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, δεν θα το κάνει για να αρπάξει γη, αλλά πιθανότατα για να τεστάρει τις «κόκκινες γραμμές», επιδιώκοντας να πλήξει την ενότητα των «δυτικών» χωρών και το ΝΑΤΟ ως «αμυντική» συμμαχία.

«Κατά την άποψη της Ρωσίας, αυτός ο στόχος θα επιτυγχανόταν εάν το άρθρο 5 παρέμενε ανενεργό σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης», ανέφερε. «Για την επίτευξη αυτού του στόχου (η Ρωσία) δεν χρειάζεται να στείλει άρματα μάχης προς δυσμάς, αρκεί να στείλει στρατιώτες στην περιοχή της Βαλτικής για να προστατεύσει τις δήθεν απειλούμενες ρωσικές μειονότητες ή για αναπροσαρμογή συνόρων στο (αρχιπέλαγος) Σβάλμπαρντ», είπε ο επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Επαναφορά γερμανικών «Patriot» στην Πολωνία

Η Γερμανία προσφέρθηκε να επανατοποθετήσει τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας «Patriot» στην Πολωνία στις αρχές του νέου έτους και ως έξι μήνες.

«Ετσι θα προστατεύσουμε έναν κόμβο εφοδιασμού στην Πολωνία, ο οποίος είναι κεντρικής σημασίας για την παράδοση υλικών στην Ουκρανία», είπε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους.

Από τον Γενάρη έως τον Νοέμβρη του 2022, η Γερμανία είχε αναπτύξει 300 στρατιώτες μαζί με τρεις μονάδες «Patriot» στην πόλη Ζαμόσκ, περίπου 50 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα.

Επικοινωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, είχε χτες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, για «την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα συστήματα που είναι ήδη διαθέσιμα στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε ότι η πρόσφατη έγκριση για πλήγματα με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλης εμβέλειας κατά ρωσικών στρατιωτικών θέσεων ήταν αποτελεσματική, αλλά η συνεχής πίεση στη Ρωσία παραμένει ζωτικής σημασίας.

«Η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους Κρουζ με πυρομαχικά διασποράς για να επιτεθεί στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές», κατήγγειλε ο Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «απεχθή κλιμάκωση».

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε 79 ρωσικούς πυραύλους Κρουζ και 35 drones με εκρηκτικά κατά τη νέα μαζική επίθεση που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της χτεσινής νύχτας οι δυνάμεις της Μόσχας. Τουλάχιστον 1 εκατ. Ουκρανοί έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Επιστράτευση 18χρονων Ουκρανών ζητά ο Λευκός Οίκος…

Ακόμη ένα στρατιωτικό πακέτο ετοιμάζει η κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αξίας 725 εκατ. δολαρίων, για τον στρατό της Ουκρανίας, με την παράλληλη «παρότρυνση» να κατέβει το όριο ηλικίας στρατολόγησης στα 18 έτη!

Σύμφωνα με μια από τις πηγές του πρακτορείου «Ρόιτερς», σχεδιάζεται να σταλούν διάφορα αντιαρματικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων ναρκών ξηράς, drones, φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων «Stinger», πυρομαχικών για συστήματα εκτόξευσης κατευθυνόμενων πυραύλων HIMARS κ.ά.

Αναμένεται επίσης να συμπεριληφθούν στο πακέτο πυρομαχικά διασποράς, κάποια από τα οποία μπορούν να εκτοξεύονται από τα συστήματα HIMARS.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κάλεσε επίσης το Κίεβο να μειώσει το όριο ηλικίας των στρατευσίμων στα 18 από τα 25 έτη, με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο να δηλώνει ότι η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με «υπαρξιακή» κρίση, καθώς δεν διαθέτει επαρκή αριθμό στρατευσίμων και εθελοντών, «δεν επιστρατεύει κι εκπαιδεύει αρκετούς στρατιώτες για να αναπληρώσει τις απώλειες στο πεδίο της μάχης».

Το Κίεβο ήδη μείωσε νωρίτερα φέτος το κατώτερο όριο ηλικίας των στρατευσίμων από τα 27 στα 25 έτη.

«Το ανθρώπινο δυναμικό είναι η πιο ζωτική ανάγκη (της Ουκρανίας). Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας όσον αφορά την εκπαίδευση, αν λάβουν τα προσήκοντα μέτρα για να ενισχύσουν τις τάξεις» του ουκρανικού στρατού, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, καλώντας το Κίεβο να ρίξει ακόμα περισσότερους και ακόμα πιο νέους ανθρώπους στην κρεατομηχανή της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...