Απειλές ΗΠΑ εναντίον Λευκορωσίας αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το έδαφός της για επέμβαση στην Ουκρανία

Από την κοινή άσκηση «Zapad 2021» Ρωσίας - Λευκορωσίας
Από την κοινή άσκηση «Zapad 2021» Ρωσίας – Λευκορωσίας

Για «γρήγορα» και «αυστηρά» αντίποινα κατά της Λευκορωσίας, έκανε λόγω η Ουάσιγκτον, σε περίπτωση που το Μίνσκ επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

«Με τον ίδιο τρόπο που δηλώσαμε σαφώς στη Ρωσία ότι θα πληρώσει ακριβά» μια ενδεχόμενη εισβολή, «τις τελευταίες μέρες είπαμε επίσης σαφώς στη Λευκορωσία ότι, αν δώσει άδεια για τη χρήση του εδάφους της για μια επίθεση κατά της Ουκρανίας, θα υποστεί γρήγορα και αυστηρά αντίποινα από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων μας», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

«Αν μια εισβολή ξεκινήσει από τη Λευκορωσία, αν οι Ρώσοι στρατιώτες στρατοπεδεύσουν μόνιμα στο έδαφός της, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε επίσης να αναθεωρήσει τη στάση του στις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας», είπε επίσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον εξέφρασε «την ανησυχία» της για ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του Συντάγματος στη Λευκορωσία, που θα επέτρεπε ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην χώρα. Επίσης Αμερικανοί αξιωματούχοι έκριναν ότι οι ρωσο-λευκορωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που ανακοινώθηκαν από τη Λευκορωσία βρίσκονται «πολύ πέραν του φυσιολογικού» και μπορεί να προμηνύουν μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Λευκορωσία.

Δείτε ακόμα...