Απεργιακές συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών σε πολλές πόλεις της χώρας

Απεργία εκπαιδευτικών στην Αθήνα 15/02/2023

Ιδιαίτερα μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται αυτή την ώρα σε πολλές πόλεις της χώρας στο πλαίσιο της σημερινής πανεκπαιδευτικής πανελλαδικής απεργίας.

Οι εκπαιδευτικοί, μεταξύ άλλων διεκδικούν άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, κατάργηση της αξιολόγησης, αυξήσεις στους μισθούς, άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών χωρίς ΑΣΕΠ, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), της τράπεζας θεμάτων και των εξετάσεων PISA.

Στην Αθήνα

Με μία μαζική σε όγκο και δυναμική σε παλμό πορεία συνεχίζεται αυτή την ώρα το συλλαλητήριο που πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί της Αθήνας, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Η μαζικότητα του συλλαλητηρίου αντανακλά και τη μεγάλη επιτυχία της απεργίας. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τη ΔΟΕ, τα ποσοστά συμμετοχής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανέρχονται σε 70%.

Νωρίτερα στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων μετέφεραν μέσα από τις ομιλίες τους την αποφασιστικότητά τους να ακυρώσουν μέσα από τον αγώνα τους την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση που αποτελεί το επόμενο βήμα στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, ενώ τη συμπαράσταση των μαθητών στον δίκαιο αγώνα των δασκάλων και των καθηγητών τους εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών της Αθήνας. Ξεχωριστή στιγμή ήταν οι ομιλίες του Γ. Στεφανάκη και του Μ. Μπεκρή που μετέφεραν την αλληλεγγύη των εργαζομένων στην «e-food» και την COSCO αντίστοιχα στον αγώνα των εκπαιδευτικών.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη είναι η απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

Από τις 11 το πρωί ο εκπαιδευτικοί συγκεντρώνονται στο άγαλμα Βενιζέλου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αξιολόγηση, ενώ μετά τη συγκέντρωση, αναμένεται να γίνει και πορεία στους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Στην Πάτρα

Μαζική και με παλμό είναι η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί στην Πάτρα. «Το σχέδιό τους είναι σχολεία μαγαζιά, με τους γονείς πελάτες και αμόρφωτα παιδιά», ήταν το σύνθημα που ακούστηκε δυνατά στους δρόμους της πόλης, με τους εκπαιδευτικούς να τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Στο κάλεσμα της Α’ ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ Πάτρας ανταποκρίθηκαν ο Σύλλογος Ιδιωτικών εκπαιδευτικών της πόλης, μαθητές αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι.

Απεργία εκπαιδευτικών στην Πάτρα 15/02/2023

Στην Κρήτη

Μαζικές είναι οι κινητοποιήσεις και στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Χαρακτηριστικό της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργία είναι ότι δεν λειτούργησαν πολλές σχολικές μονάδες. Επίσης, ο Ενώσεις Γονέων και οι μαθητές σε όλο το νησί συμπαραστέκονται στον αγώνα  τους. 

Στο Ηράκλειο οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, ενώ στα μαζική ήταν η κινητοποίηση και στα Χανιά.

Μεγάλη συμμετοχή είχε οι απεργία και οι απεργιακές κινητοποιήσεις και στα νησιά του Αιγαίου, όπως τη Λέσβο, τη Σάμο και αλλού.

Στη Χίο η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στον «Οίκο Χίου Διδασκάλου» και συνεχίστηκε με πορεία στους κενρικούς δρόμους της πόλης.

Δείτε ακόμα...