Απεργούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί – Συγκέντρωση στις 12 μ. στα Προπύλαια μαζί με τους μαθητές

Απεργία εκπαιδευτικών

Στους δρόμους του αγώνα συναντιούνται σήμερα εκπαιδευτικοί και μαθητές που καλούν σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, προτάσσοντας την ανάγκη για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, επαρκή χρηματοδότηση της Παιδείας και των λειτουργών της.

Η ΔΟΕ έχει προκηρύξει για σήμερα 3ωρη στάση εργασίας, με δυνατότητα επιπλέον στάσεων εργασίας από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ 24ωρη απεργία προκήρυξαν η ΟΛΜΕ και η ΟΙΕΛΕ και καλούν σε απεργιακές συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις.

Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης οι εκπαιδευτικοί επιδιώκουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών θέτοντας μια σειρά από ζητήματα για τη χρηματοδότηση και τις ανάγκες των σχολείων και προβάλλοντας αιτήματα για άμεση καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, αυξήσεις στους μισθούς, απόδοση του μισθολογικού κλιμακίου 2016 – 2017 κ.ά.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, παράλληλα, εκφράζοντας την αγανάκτηση των μαθητών για τη δολοφονία του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη και τον θάνατο του 11χρονου μαθητή στις Σέρρες από την έκρηξη στο σχολείο του, καλεί, ως συνέχεια των δράσεων που αναπτύχθηκαν με αφορμή αυτά τα γεγονότα στα σχολεία, σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση με τους απεργούς εκπαιδευτικούς, δηλώνοντας: «Δεν θα συμβιβαστούμε με τη βία του συστήματος, με τέτοια γεγονότα».

Στο κάλεσμά της η Συντονιστική μεταξύ άλλων αναφέρει: «Πόσο ασφαλή είναι τα σχολεία μας όταν τα κτίριά τους είναι ετοιμόρροπα; Πόσο ασφαλή είναι τα κτίρια όταν αυτά με την πρώτη πιο δυνατή βροχή πλημμυρίζουν; Οταν, για να γίνουν έλεγχος και συντήρηση στα σχολεία (και αν), πρέπει να φωνάζουμε για μήνες, εμείς, οι γονείς και οι καθηγητές μας; Πώς “τα σχολεία είναι μια χαρά”, όταν ξεκινάνε κάθε χρόνο με κενά; Οταν είναι, απλά, ατελείωτα εξεταστικά κέντρα; Πόσο “μια χαρά” είναι η ζωή ενός μαθητή, όταν η οικογένειά του ζορίζεται, αγκομαχά να βγάλει τον μήνα; Οταν κόβεται το ρεύμα σε σπίτια, όταν είναι κρύα; Οταν “κόβει” η οικογένειά μας, γιατί δεν έχει, τα έξοδα σε φροντιστήρια, κόβοντας έτσι, τελικά, ακόμα και τα όνειρα για σπουδές; Δεν συζητάμε για το δικαίωμά μας σε αθλητισμό, πολιτισμό, άλλα ενδιαφέροντα…».

«Κόστος οι μαθητές μέσα στα σχολεία – αυτή είναι η δημόσια και δωρεάν Παιδεία;», θέτει το ερώτημα η Συντονιστική και καταδικάζει την υποχρηματοδότηση της Παιδείας, που επιβεβαιώνεται και από τον επικείμενο προϋπολογισμό, ενώ καλεί παράλληλα στο συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη, μαζί με τους εργαζόμενους, για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, δηλώνοντας: «Στη φτώχεια, στο κρύο, στον θάνατο και την καταστολή καμία ανοχή! Απάντηση ο αγώνας για μόρφωση – ζωή».

Στις Σέρρες

Νέα κινητοποίηση σήμερα, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ. πάνω από την πλατεία Κρονίου (γραφεία ΕΛΜΕ), στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας των εκπαιδευτικών, διοργανώνεται στις Σέρρες, με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να δυναμώνουν την πάλη για να προστατεύσουν τα παιδιά, τη ζωή και το μέλλον τους, για γενναίες χρηματοδοτήσεις, για σύγχρονα και ασφαλή κτίρια.

Την Τρίτη, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές προχώρησαν σε μαχητική κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο των Σερρών, απαιτώντας ασφαλή σχολεία, να μη χαθεί άλλο παιδί με ευθύνη του κράτους, μέσα σε ακατάλληλα σχολικά κτίρια και απαρχαιωμένες υποδομές. Βροντοφώναξαν: «Σχολεία ασφαλή για κάθε μαθητή, του κράτους η αμέλεια δολοφονεί».

Δείτε ακόμα...