Απέτυχε η κυβέρνηση να φέρει στα μουλωχτά την Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Μαζική αντίδραση των φοιτητών

Πανεπιστημιακή Αστυνομία έξω από τις πύλες του ΕΚΠΑ
Πανεπιστημιακή Αστυνομία έξω από τις πύλες του ΕΚΠΑ / Πηγή: Eurokinissi

Απέτυχε η κυβέρνηση να φέρει στα μουλωχτά την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, με τους φοιτητές να δίνουν άμεση απάντηση στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ.

Η κυβέρνηση με την ισχυρή συνοδεία από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ομάδων ΔΙΑΣ και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων επιχείρησε να βάλει στα κρυφά την Πανεπιστημιακή Αστυνομία σε αποστολή περιπολιών στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ. Ωστόσο, στις πύλες τόσο της Πανεπιστημιούπολης όσο και της Πολυτεχνειούπολης, οι αστυνομικές δυνάμεις συνάντησαν ένα «τείχος» από φοιτητές που μαζί με τους φοιτητικούς τους συλλόγους ξεκαθάρισαν ότι η προσπάθεια καταστολής δεν θα περάσει.

«Από τα ιδρύματα δεν λείπει η Αστυνομία, δώστε λεφτά για καθηγητές βιβλία», φώναζαν οι φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι και οι καθηγητές του ΕΜΠ, μαζί με τους φοιτητές έκλεισαν την πύλη και στην Πολυτεχνειούπολη, αφήνοντας απέξω την πανεπιστημιακή αστυνομία!

Μπροστά στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης, ωστόσο τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων παρέμειναν στη θέση τους και οι φοιτητές συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα, διαμηνύοντας ότι δεν θα περάσει η ένταση της καταστολής.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των φοιτητών ενάντια στην είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές, εξέφρασαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, δίνοντας το «παρών» στην κινητοποίηση στην Πανεπιστημιούπολη.

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος.

Με συνθήματα και τραγούδια, οι φοιτητές διαμήνυσαν ότι «δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, να φύγουν τα ΜΑΤ από όλες τις σχολές».


Φοιτητικοί Σύλλογοι: Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει την αστυνομία στις σχολές και σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 8 π.μ στην πύλη της Ούλωφ Πάλμε και κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο ψήφισμά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αναφέρουν:

«Η κυβέρνηση φέρνει τις πρώτες περιπολίες της πανεπιστημιακής αστυνομίας γύρω από τα Πανεπιστήμια, ξεκινώντας από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ.

Εδώ και 1 χρόνο οι φοιτητές και φοιτήτριες μέσα από τους Συλλόγους μας εμποδίσαμε στην πράξη την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές μας, τους οδηγήσαμε από αναβολή σε αναβολή, βάζοντας εμπόδια στην ένταση της καταστολής!

Σε μία περίοδο που οι οικογένειές μας στενάζουν από την ακρίβεια, που χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη εστιών και τα υπέρογκα νοίκια, που η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων έχει “πιάσει πάτο”, η κυβέρνηση επιλέγει να δίνει 50 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για κάμερες και τουρνικέ μέσα στις σχολές μας! Επιλέγει μάλιστα να δυναμιτίσει το κλίμα στις σχολές εν μέσω εξεταστικής!

Οι φοιτητές έχουμε πείρα από όλο το προηγούμενο διάστημα! Η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας έρχεται να διασφαλίσει την όλο και μεγαλύτερη είσοδο των επιχειρήσεων στα ιδρύματά μας, με βάση τις κατευθύνσεις του νέου νόμου-πλαίσιο που ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση! Είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα των managers και των συμβουλίων ιδρυμάτων, τα οποία θα διαχειρίζονται την περιουσία του Πανεπιστημίου, χτυπώντας ουσιαστικά τη φοιτητική μέριμνα.

Αυτό που φοβούνται είναι η μαζική αντίδραση των φοιτητών στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας! Την οργανωμένη διεκδίκηση μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους για το Πανεπιστήμιο και τις σπουδές που μας αξίζουν στον 21ο αιώνα!

Οι φοιτητές δεν θα δεχτούμε να δίνουμε τα μαθήματα της εξεταστικής μας, επιτηρούμενοι από τους “ρόμποκοπ” της πανεπιστημιακής αστυνομίας!

Δυναμώνουμε τον αγώνα να μείνει στα χαρτιά ο νέος νόμος-πλαίσιο και ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη στο σύνολό του!

Η κυβέρνηση να το βάλει καλά στο μυαλό της: Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν πρόκειται να μπει μέσα στις σχολές μας!».


ΚΝΕ: Φοιτητές και φοιτήτριες να υψώσουν τείχος στα σχέδια καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης

Σε σχόλιό του για την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση, στα μουλωχτά, σαν τον κλέφτη, φέρνει την πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στις σχολές, ενώ έχει καταδικαστεί από την πλειοψηφία των φοιτητών.

Απέναντί της βρήκε ήδη τους φοιτητές και τους Συλλόγους τους, οι οποίοι αμέσως βρέθηκαν στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, απαιτώντας να αποσυρθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία εδώ και τώρα!

Τα 50 εκατομμύρια ευρώ που δίνει η κυβέρνηση για τη σύσταση αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, να τα διαθέσει για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, για μαζικές προσλήψεις καθηγητών, φοιτητικές εστίες, σύγχρονες υποδομές και φοιτητική μέριμνα.

Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους νέους και τις νέες, με τον αγώνα τους, να υψώσουν τείχος στα σχέδια καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης.

ΥΓ: Το προσωπικό των ΟΠΠΙ θα μπορούσε κάλλιστα να το διαθέσει η κυβέρνηση για τη δασοπροστασία κρατώντας την ίδια πράσινη στολή».

Δείτε ακόμα...