Από τις 27 Ιουνίου η τέταρτη δόση για τους άνω των 30

Εμβολιαστικό Κέντρο - Στρατιωτικός - εμβόλια - κορονοϊός
EUROKINISSI

Επιμένει ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού, που έχει προκαλέσει γενικευμένη ανησυχία τόσο στους υγειονομικούς όσο και στους εργαζομένους στον τουρισμό, καθώς η σεζόν μόλις έχει ξεκινήσει. Η έξαρση των κρουσμάτων σημειώνεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά την άρση των μέτρων με συνέπεια πολλοί, ειδήμονες και μη, να τα συνδέουν αιτιολογικά. Τη δεδομένη στιγμή, πάντως, έχουν επικρατήσει διεθνώς οι ιδιαίτερα μεταδοτικές υποπαραλλαγές της «Όμικρον».

Τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι η άνοδος των κρουσμάτων δεν προκαλεί ανησυχία και ως εκ τούτου θα ήταν απίθανη η θεσμοθέτηση νέων μέτρων, ήρθε εν μέρει να διαψεύσει την Πέμπτη το μεσημέρι η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η επιτροπή, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, εισηγήθηκε να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού με τη δεύτερη αναμνηστική, δηλαδή την τέταρτη δόση, για όσους άνω των 30 ετών το επιθυμούν. Η εισήγησή τους βρήκε ευήκοα ώτα και από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου ανοίγει η σχετική πλατφόρμα για πολίτες από 30 έως 59 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η τέταρτη δόση ήταν ήδη από τα τέλη Απριλίου διαθέσιμη για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Ωστόσο, η προσέλευση της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας ήταν πολύ μικρή, με τους περισσότερους να τη μεταθέτουν «από Σεπτέμβρη», θεωρώντας ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και η κατάργηση των μέτρων μπορούσαν να προεξοφλήσουν ένα «ασφαλές» καλοκαίρι. Υπολογίζεται ότι μόνο το 15% των δικαιούχων είχε έως τώρα προσέλθει, δηλαδή μόλις 300.000 άτομα.

Η διεύρυνση των ηλικιακών ορίων των δικαιούχων της τέταρτης δόσης συνδέεται και με την προστασία των παιδιών, καθώς αποδεικνύεται ότι πλήττονται και εκείνα από συμπτώματα long COVID. Μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης με δείγμα 11.000 παιδιών έως 14 ετών που νόσησαν με κορονοϊό και 33.000 που δεν νόσησαν, αποκαλύπτει ότι και τα παιδιά εμφανίζουν long COVID, με επίμονα συμπτώματα διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών. Ο εμβολιασμός με την τέταρτη δόση δεν είναι υποχρεωτικός, απλώς συστήνεται.

Πηγή: kathimerini

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...