Αποχωρεί το αεροπλανοφόρο “USS Nimitz” από τον Κόλπο

Το αεροπλανοφόρο USS Nimitz

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το αεροπλανοφόρο “USS Nimitz” και η δύναμη συνοδείας του αποχωρούν από τον Κόλπο, έπειτα από εννέα μήνες που βρίσκονταν στη θάλασσα. Η απόφαση αυτή έχει σχολιαστεί ως βούληση της Ουάσινγκτον να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, που είχε φθάσει στο κόκκινο το προηγούμενο διάστημα.

Ωστόσο, οι τοποθετήσεις Αμερικανών Αξιωματούχων δείχνουν ότι το δάκτυλο παραμένει διαρκώς στη σκανδάλη.

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε πτήση ζεύγους αμερικανικών βομβαρδιστικών «Β52» πάνω από τον Περσικό Κόλπο.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν επαρκώς ισχυρή παρουσία για να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε επίθεση, εξήγησε ο κ. Κέρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ερωτηθείς εάν η αποχώρηση της αεροναυτικής δύναμης αποτελεί ένδειξη αποκλιμάκωσης των εντάσεων με το Ιράν, ο εκπρόσωπος είπε πως «ο υπουργός είχε κατά νου το γεωστρατηγικό περιβάλλον όταν ενέκρινε την μετακίνησή της».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση υπαγορεύθηκε επίσης από την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια της ανάπτυξης του αεροπλανοφόρου και των σκαφών συνοδείας του και την ανάγκη συντήρησης και ανεφοδιασμού των πλοίων.

Η αεροναυτική δύναμη του Νίμιτς «αποχώρησε από τον τομέα ευθύνης της κεντρικής διοίκησης» (USCENTCOM, το στρατηγείο που είναι υπεύθυνο για τη Μέση Ανατολή), ανακοίνωσε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Το Νίμιτς αναπτύχθηκε στην περιοχή τον Σεπτέμβριο, για να επιτηρεί τις κινήσεις του Ιράν με πρόσχημα την αποτροπή επιθετικών ενεργειών της Τεχεράνης εναντίον αμερικανικών δυνάμεων ή συμφερόντων.

Ο κ. Κέρμπι δεν διευκρίνισε εάν το Νίμιτς θα αντικαταστήσει κάποιο άλλο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο. «Αποτιμάμε μόνιμα το επίπεδο της απειλής. Προσπαθούμε μόνιμα να ανταποκρινόμαστε σε κάθε απειλή διαθέτοντας επαρκείς δυνατότητες», περιορίστηκε να πει.

Το Νίμιτς και τα σκάφη συνοδείας του βρίσκονταν εν πλω για ασυνήθιστα μακρύ χρονικό διάστημα – 270 ημέρες -, αρχικά στην περιοχή κοντά στη βάση του, στον Ειρηνικό, κατόπιν στη Μέση Ανατολή. Έπλευσε στον Κόλπο και στα ανοικτά της Σομαλίας κατά τη διάρκεια της αποχώρησης αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα αυτή στο Κέρας της Αφρικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...