Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του “Ρ”: Πάνω από 90€ εκ. σε εγκαταστάσεις – ορμητήρια των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) - Mάης 2021
Φώτο Αρχείου / Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) – Mάης 2021/ Πηγή: Eurokinissi

Ραντεβού τον Γενάρη στον «στρατηγικά τοποθετημένο» Βόλο δίνουν οι Αμερικανοί με ξένες και ντόπιες κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να δρομολογήσουν τα σχέδια επέκτασης των εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις Ενοπλες Δυνάμεις τους στην Ελλάδα, σε υλοποίηση όσων προβλέπονται στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», στις 24 Νοέμβρη, η USACE NAD, υποδιοίκηση Βόρειου Ατλαντικού του Σώματος Μηχανικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ, ενημέρωσε για την πρόθεσή της να απευθύνει πρόσκληση για συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών σχεδιασμού και κατασκευής «για νέες εγκαταστάσεις και επισκευή – συντήρηση ακινήτων για την υποστήριξη των αμυντικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την πρόσκληση, «οι εργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν – αλλά δεν περιορίζονται – γενική ανακαίνιση κτιρίου, κάθετη κατασκευή, αντιτρομοκρατική προστασία νέων και υφιστάμενων εγκαταστάσεων, οριζόντια κατασκευή και παρεπόμενες εργασίες».

Προσθέτει ότι το αναμενόμενο συμβόλαιο «θα αφορά κυρίως νέες κατασκευές, σχεδιασμό – κατασκευή, γενική ανακαίνιση κτιρίου, επισκευή δρόμων και πεζοδρομίων, εργασίες κοινής ωφέλειας που περιλαμβάνουν νερό, αποχέτευση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, και γενικές περιβαλλοντικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, τυχαίων μικροκατασκευών, εκσκαφών, υδραυλικών, κατεδαφίσεων, ηλεκτρολογικών, δομικών, μηχανολογικών, εργασιών σκυροδέματος και περιβαλλοντικών εργασιών αποκατάστασης», όλο το φάσμα δηλαδή των κατασκευών, προϊδεάζοντας για εκτεταμένες υποδομές.Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί τονίζουν ότι οι εργασίες «θα εξυπηρετούν τις δυνάμεις ή/και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Ετοιμάζουν δε μια επόμενη, «επίσημη πρόσκληση», με περισσότερα στοιχεία, που θα απευθυνθεί στους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές αυτές τις μέρες, «με πλήρεις λεπτομέρειες, μεταξύ τους: Προθεσμία απάντησης, πλήρες προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών, σχέδια και προδιαγραφές κατασκευής, οδηγίες προς τους προσφέροντες και παράγοντες/βάση αξιολόγησης για την ανάθεση».

Χρήμα με ουρά για ανάπτυξη υποδομών

Ενημερώνουν ακόμα ότι υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι 49 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι στόχος τους είναι να καταλήξουν σε μια «δεξαμενή» από επτά έως δέκα αναδόχους για μια περίοδο πέντε ετών, συν μια δυνατότητα παράτασης της ισχύος του συμβολαίου για ένα εξάμηνο.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Αμερικανοί ετοιμάζουν μια «προκαταρκτική διάσκεψη» για τα μέσα Γενάρη 2022 («οι ημερομηνίες που προβλέπονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι 12, 13 ή 14/1/2022», όπως τονίζουν στα ενημερωτικά τους έγγραφα) στον Βόλο, ο οποίος, όπως υπογραμμίζουν, βρίσκεται «σε στρατηγική τοποθεσία κοντά στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου σχεδιάζονται πολλά μελλοντικά έργα των ΗΠΑ».

Θυμίζουμε ότι όπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» ήδη από τις 6 Νοέμβρη, στο πλαίσιο και της διακομματικής συναίνεσης των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών αστικών πολιτικών δυνάμεων, οι Αμερικανοί από τις 20 του Οκτώβρη είχαν απευθύνει πρόσκληση στις κατασκευαστικές εταιρείες, σε μια πρώτη «έρευνα αγοράς» («Market Survey»), να καταθέσουν προτάσεις για την κατασκευή κτιρίων και άλλων υποδομών («Commercial and Institutional Building Construction» – «Construction of Structures and Facilities»). Εδιναν τότε έναν γενικότερο προϋπολογισμό μεταξύ 25 και 100 εκατ. δολαρίων.

Τα παχυλά αυτά συμβόλαια είναι ενδεικτικά των εκτεταμένων παρεμβάσεων που περιλαμβάνει το «επόμενο βήμα» της εμπλοκής, βάσει και της νέας κατάπτυστης Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Αλλωστε, παράλληλα με τα σχέδιά τους για Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Λιτόχωρο, προχωρούν και οι σχεδιασμοί τους για ένα νέο Κέντρο Επικοινωνιών του Ναυτικού («Souda Bay Communication Center») στη βάση τους στη Σούδα, που γιγαντώνεται ακόμα παραπάνω με μέσα και δυνατότητες.

Και σε αυτήν την περίπτωση, ήδη από τις 11 Αυγούστου φέτος, η αρμόδια διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (Naval Facilities Engineering Systems Command – NAVFAC) προχώρησε σε προκήρυξη, με προϋπολογισμό 43,6 εκατ. δολάρια και χρόνο περάτωσης 900 μέρες περίπου, σημειώνοντας ότι θα αφορά μια τριώροφη εγκατάσταση που θα στεγάσει το «Naval Computer and Telecommunications Area Master Station Atlantic (NCTAMS LANT) Detachment» και το «Base N6 Communications Department».

Πηγή: Ριζοσπάστης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...