«Απολύτως ώριμοι» για επικίνδυνες διευθετήσεις

EUROKINISSI

Σήμα στη γείτονα ότι αν εκλεγεί ξανά θα είναι ο πρώτος που θα της τείνει «χείρα φιλίας» για να συζητήσουν τις «θαλάσσιες ζώνες», ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, έστελνε χτες ξανά μιλώντας στον «ΑΝΤ1» ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Στο τραπέζι βέβαια έχουν μπει και τα χωρικά ύδατα. Διόλου τυχαία, μιλώντας χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στο κρατικό ραδιόφωνο, ερωτηθείς σχετικά, έλεγε: «Μπορούμε να επεκτείνουμε μέχρι τα 12 μίλια; Μάλιστα, μπορούμε να επεκτείνουμε μέχρι τα 12 μίλια, αυτό λέει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Πόσο θέλουμε να το κάνουμε, πού θέλουμε να το κάνουμε, δική μας δουλειά είναι. Θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από τη θάλασσα; Οχι δεν θέλουμε, αλλά δεν θέλουμε και να εκχωρήσουμε τα δικαιώματά μας. Αρα, λοιπόν, πάνω σε αυτή τη βάση συζητάμε», πρόσθεσε δείχνοντας πόσο ξεχειλώνει αυτή η κουβέντα καταπίνοντας στο τέλος ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στον βωμό της ευρωατλαντικής συνοχής και των μπίζνες.

Δίνοντας, άλλωστε, και το υπόβαθρό της, τα σχέδια του κεφαλαίου, σημείωσε: «Εμείς έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον πλανήτη, να εμπορευόμαστε θέλουμε, να περνάμε θέλουμε. Δεν θέλουμε να κλείνουμε θάλασσες, θέλουμε να ανοίγουμε δρόμους». Κληθείς, δε, να σχολιάσει την τοποθέτηση πως «Χάγη χωρίς κόστος δεν υπάρχει», εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο «πολιτικό προσωπικό» είναι «απολύτως ώριμοι» να το αναλάβουν.

Στο μεταξύ, με έναν προκλητικό χάρτη που αναπαρήγαγε από το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» η γαλλική «Le Monde», παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου συμπεριλαμβάνοντας σε αυτόν… και τα μισά νησιά του Αιγαίου, όπως Ρόδος, Σύμη, Κως, Λέρος, Χίος και Ικαρία ως μέρος της τουρκικής επικράτειας. Για το θέμα ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία έστειλε επιστολή στην εφημερίδα ζητώντας τη διαγραφή του λάθους.

Δείτε ακόμα...