Απονέμεται σήμερα το Νόμπελ Φυσικής 2020

Βραβείο Νόμπελ

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα η απονομή των βραβείων Νόμπελ 2020 με το βραβείο Φυσικής.

Μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί 113 Νόμπελ Φυσικής, αρχής γενομένης από το 1901. Μόνο έξι χρονιές δεν έχει δοθεί βραβείο Φυσικής, κυρίως λόγω των δύο παγκόσμιων πολέμων τον προηγούμενο αιώνα. Από τα 113 Νόμπελ έως τώρα, τα 47 έχουν δοθεί σε έναν επιστήμονα, τα 32 έχουν μοιραστεί δύο Νομπελίστες, ενώ τα υπόλοιπα 34 έχουν δοθεί σε τρεις ταυτόχρονα. Συνολικά, το Νόμπελ Φυσικής έχουν πάρει 212 επιστήμονες, εκ των οποίων ένας -ο Τζον Μπάρντιν- είναι ο μοναδικός που το έχει πάρει δύο φορές, το 1956 και το 1972.

Ο νεότερος Νομπελίστας ήταν 25 ετών, ο Λόρενς Μπραγκ που το πήρε το 1915 μαζί με τον πατέρα του, ενώ ο γηραιότερος 96 ετών, ο ‘Αρθουρ ‘Ασκιν, το 2018.

Τρεις μόνο φορές έχει δοθεί το συγκεκριμένο Νόμπελ σε γυναίκα, το 1903 (στη Μαρί Κιουρί, που πήρε και το Νόμπελ Χημείας το 1911), το 1963 (Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ) και το 2018 (Ντόνα Στρίκλαντ). Μία φορά το Νόμπελ Φυσικής πήρε παντρεμένο ζευγάρι, η Μαρί και ο Πιέρ Κιουρί το 1903.

Χθες το Νόμπελ Ιατρικής

Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής δόθηκε χθες από κοινού στον Βρετανό Μάικλ Χόουτον και στους Αμερικανούς Χάρβεϊ Άλτερ και Τσαρλς Ράις για «την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C».

Οι τρεις επιστήμονες τιμήθηκαν για την «αποφασιστική συμβολή» τους στον αγώνα για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας, «ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που προκαλεί κίρρωση και καρκίνο του ήπατος», στον κόσμο, ανακοίνωσε η επιτροπή απονομής των Νόμπελ.

Κατά τη δεκαετία του 1960 μεταξύ των επιστημόνων υπήρχε μεγάλη ανησυχία ότι οι άνθρωποι που δέχονταν μετάγγιση αίματος θα μπορούσα να μολυνθούν από χρόνια ηπατίτιδα εξαιτίας μια άγνωστης μυστηριώδους ασθένειας. Σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων, εκείνη την εποχή η μετάγγιση αίματος έμοιαζε με «ρώσικη ρουλέτα».

Ωστόσο, ο ιός εξακολουθεί να μολύνει 70 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο και να σκοτώνει περίπου 400.000.

Σημειώνεται ότι το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...