Απροστάτευτος ο λαός: Συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός ανθρώπων – Στους 15 οι νεκροί και δύο αγνοούμενοι

Πηγή: Eurokinissi

Τους 15 έφθασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες από την πολύπαθη Θεσσαλία η οποία παραμένει βυθισμένη μέσα στις λάσπες και τα νερά από τις καταστροφικές πλημμύρες, μαζί με το επιτελικό αστικό κράτος και την κυβέρνηση που άφησαν τον λαό για ακόμα μια φορά απροστάτευτο.

Επισήμως οι αγνοούμενοι είναι δύο και συγκεκριμένα το ζευγάρι από την Αυστρία, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χωριά που είναι πλημμυρισμένα και απροσπέλαστα.

Στη Λάρισα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Γιάννουλη, στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών όπου ακόμα κατεβαίνουν τεράστιοι όγκου νερού, οι οποίοι σε σημεία είναι και ιδιαιτέρως ορμητικοί. Ίσα ίσα που διακρίνονται αυτοκίνητα, τα οποία παραμένουν επί ημέρες βυθισμένα και πλέον ολοσχερώς διαλυμένα. Το νερό είναι περίπου στα 2 μέτρα. Ο φόβος είναι τώρα η υπερχείλιση του Πηνειού, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει ξεπεράσει τα όρια συναγερμού.

Στο «κόκκινο βρίσκονται οι παραποτάμιες περιοχές σχεδόν σε όλο το μήκος του Πηνειού. Γειτονιές της Λάρισας έχουν ήδη πνιγεί στα νερά, ενώ η πόλη είναι αποκλεισμένη οδικώς και σιδηροδρομικώς. Πολύ δύσκολη είναι κατάσταση για τους κατοίκους των χωριών πέριξ της κοιλάδας των Τεμπών.

Στην Παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης τα νερά του Πηνειού έχουν σκεπάσει τα πάντα. Το 1,5 μέτρο φτάνει η στάθμη των υδάτων περιμετρικά του οικισμού Κουλούρι.

Στην Καρδίτσα η πρόσβαση στα χωριά Μεταμόρφωση, Βλοχός, Κοσκινάς, Μαραθέα του Δήμου Παλαμά γίνεται μόνο με βάρκες. Κτηνοτροφικές μονάδες έχουν καταστραφεί, ενώ χωριά παραμένουν αποκομμένα και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα χωριά στα πεδινά της Καρδίτσας και των Τρικάλων εξακολουθούν να παραμένουν βυθισμένα στα νερά και τις λάσπες, ενώ έχουν καταστραφεί αμέτρητα σπίτια, επιχειρήσεις, εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Οι απεγκλωβισμοί των κατοίκων συνεχίζονται, ενώ τα Μεγάλα Καλύβια, έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή.

Στον Βόλο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Η υδροδότηση των συνοικιών γίνεται εκ περιτροπής με νερό που δεν είναι πόσιμο και οι κάτοικοι στήνονται στις ουρές να πάρουν εμφιαλωμένο νερό για να πιουν και να μαγειρέψουν, την ώρα που η πόλη παραμένει βουτηγμένη στις λάσπες.

Χωρίς ηλεκτρικό και νερό παραμένουν αρκετά χωριά στο Πήλιο, με την πρόσβαση να είναι πολύ δύσκολη, καθώς το οδικό δίκτυο έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Ο κόσμος απεγκλωβίζεται από τη θάλασσα, από όπου φτάνουν και τα εφόδια για τους κατοίκους. 

Την ώρα που οι χιλιάδες πλημμυροπαθείς είναι πραγματικά εγκαταλελειμμένοι από την Πολιτεία, η ταξική λαϊκή αλληλεγγύη «ανθίζει» μέσα στις λάσπες και συγκινεί.

Με ξεκάθαρο στόχο να μην αφήσουν κανέναν αβοήθητο τα μέλη του Στεκιού Πλημμυροπαθών Παλαμά, που και οι ίδιοι είναι πλημμυροπαθείς, αγρότες, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, εξοπλισμένοι με βάρκες και τον κατάλληλο εξοπλισμό, έφτασαν την Κυριακή στον αποκλεισμένο Βλοχό για να μοιράσουν φαγητό, νερό και φάρμακα στους κατοίκους του χωριού, πολλοί από τους οποίους είναι νηστικοί για τέσσερις ημέρες.

Σε όλη την επιχείρηση τα μέλη του Στεκιού, έχουν στο πλευρό τους τις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Διασχίζοντας περιοχές που το νερό ξεπερνάει τα δύο μέτρα, πλημμυρισμένες αποθήκες, μαντριά και χωράφια, προσέχοντας τα πεσμένα καλώδια να μην μπλεχτούν στις προπέλες, τα μέλη του Στεκιού, έφτασαμ σε περιοχές που δεν έχει πάει κανένας άλλος μέχρι σήμερα, για να δώσουν την πολύτιμη βοήθεια σε ανθρώπους, αλλά και ζώα που έχουν επιβιώσει.

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους πλημμυροπαθείς δείχνουν Συνδικάτα της Αθήνας.

Το κύμα αλληλεγγύης είναι τεράστιο και συγκινητικό, καθώς τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγουν εργαζόμενοι από όλη την χώρα συνεχίζουν να φτάνουν στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας. Το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό» παίρνει σάρκα και οστά σε ακόμα μια μεγάλη καταστροφή που βιώνει ο λαός, αποδεικνύοντας τη δύναμη της ταξικής λαϊκής αλληλεγγύης.

ΚΚΕ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση πια να κάνει εξαγγελίες γιατί ακολούθησε την ίδια πολιτική που αφήνει τον λαό απροστάτευτο

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη από τη Θεσσαλία, τονίζει:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση πια να κάνει εξαγγελίες και να δίνει υποσχέσεις, όχι μόνο γιατί τις ίδιες γενικόλογες και χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις έδινε και πριν 3 χρόνια με την κακοκαιρία “Ιανός”, αλλά κυρίως γιατί η κυβέρνηση ακολούθησε την ίδια εγκληματική πολιτική που αφήνει τον λαό εντελώς απροστάτευτο.

Είναι τόσο μεγάλος ο κυνισμός της κυβέρνησης που ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα θύματα της καταστροφής, ενώ βρήκε χρόνο να μιλήσει για την “αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας” που στηρίζεται ακριβώς πάνω στην πολιτική που τσακίζει σε όλους τους τομείς τις ανάγκες των πολλών για τα κέρδη των λίγων.

Το γεγονός, δε, ότι παραπέμπει την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων στη “στήριξη της ΕΕ” αποτελεί σκέτη πρόκληση, όταν η ίδια η ΕΕ με τις οδηγίες της συνιστούσε στα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν σχέδια “που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας”, τη στιγμή μάλιστα που οι τραγικές εξελίξεις απέδειξαν την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού που θυσιάζεται πάντα στο βωμό του “κόστους-οφέλους”.

Ως εδώ με την κοροϊδία! Για τους πληγέντες και συνολικά το λαό της Θεσσαλίας δεν υπάρχει τίποτε λιγότερο από τον άμεσο απεγκλωβισμό όσων ακόμα βρίσκονται σε πλημμυρισμένα χωριά και γειτονιές, τα άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του, με ενίσχυση των υπαρχουσών και τη δημιουργία έκτακτων δόμων υγείας, την πλήρη αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν σε σπίτια, καλλιέργειες, κοπάδια, μαγαζιά κλπ. Αυτά θα τα επιβάλλει ο ίδιος ο λαός με την οργάνωση, την αλληλεγγύη και τον αγώνα του.

Δείτε ακόμα...