“Αρχαίο πνεύμα αθάνατο”…Οι ΗΠΑ μποϊκοτάρουν “διπλωματικά” τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο

Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ιαπωνία
Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ιαπωνία / Πηγή: Eurokinissi

“Αρχαίο πνεύμα αθάνατο”…

Την απόφασή τους να προχωρήσουν σε διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου που θα γίνουν τον Φλεβάρη του 2022 ανακοίνωσαν χτες επίσημα οι ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην κλιμάκωση του γενικότερου πολύπλευρου ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Πρόσχημα για την απόφαση των ΗΠΑ αποτελεί το προσφιλές θέμα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και συγκεκριμένα η αντιμετώπιση της εθνότητας των Ουιγούρων στη βορειοδυτική Κίνα, που έχει χαρακτηριστεί «γενοκτονία» τόσο από τον Τζο Μπάιντεν όσο και από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, δεδομένης της «συνεχιζόμενης γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Σιντζιάνγκ και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεν θα στείλει καμία επίσημη αντιπροσώπευση στους αγώνες, παρότι οι αθλητές των ΗΠΑ θα συμμετέχουν κανονικά.

Η κίνηση, η οποία ήταν αναμενόμενη, επικρίθηκε πριν την επίσημη ανακοίνωση της, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν, ο οποίος μίλησε για «παρωδία του Ολυμπιακού πνεύματος», «πολιτική πρόκληση» και «προσβολή για το 1,4 δισεκατομμύριο Κινέζους».

«Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να ακολουθήσουν το λάθος μονοπάτι, η Κίνα θα λάβει τα απαραίτητα και αποφασιστικά αντίμετρα», προειδοποίησε ο Ζάο.

Από την πλευρά της, η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον, μετά την επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ, έκανε λόγο για «προσχηματική πράξη» και «πολιτική χειραγώγηση» που «δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο στην επιτυχή διεξαγωγή των Αγώνων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...