Ο Άρης φέτος βρίσκεται στη 2η θέση του πρωταθλήματος 3 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Έχει κάνει μία από τις καλύτερες εκκινήσεις της ιστορίας του. Μπορεί να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το τέλος και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα;
Η αρχή της σεζόν
Ο Άρης ξεκίνησε με τον περσινό προπονητή, τον Μίκαελ Ένινγκ. Ο Γερμανός τεχνικός, την προηγούμενη σεζόν, κατάφερε να βάλει τον Άρη στα play off, όμως η φυγή πολλών παικτών λόγω λήξης συμβολαίου οδήγησε σε κακές εμφανίσεις στο μίνι πρωτάθλημα. Κέρδισε παρόλα αυτά το εισιτήριο για το Europa League.
Στην 2η τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, οι Θεσσαλονικείς αποκλείστηκαν από την ουκρανική Κόλος Κοβαλίβκα στον μονό αγώνα που έγινε στην έδρα τους. Αυτή η ήττα οδήγησε στην απόλυση του προπονητή και την πρόσληψη του Άκη Μάντζιου στη θέση του.
Κατά τη μεταγραφική περίοδο, αποχώρησαν τρεις σημαντικοί παίχτες, ένας από κάθε γραμμή. Το κενό που άφησε ο Σόουζα, ο Φετφατζίδης και ο Μαρτίνες αναπληρώθηκε με άλλους εξίσου καλούς παίκτες. Έτσι η ομάδα δεν επηρεάστηκε καθόλου από τις αποχωρήσεις.
Χαρακτηριστικά
Οι κιτρινόμαυροι ως τώρα έχουν στραβοπατήσει μόνο 3 φορές, φέρνοντας 2 ισοπαλίες (με Ατρόμητο και ΠΑΣ Γιάννινα) και μία ήττα με τον Ολυμπιακό. Τα 2 από τα 3 στραβοπατήματα έγιναν στην έδρα τους.
Η ομάδα της Θεσσαλονίκης στο πρωτάθλημα είναι 10η σε κίτρινες κάρτες, έχοντας πάρει 32. Κατέχει το 2ο καλύτερο παθητικό με μόλις 7 γκολ. Εκτός έδρας είναι πιο παραγωγική, καθώς στο «Κλεάνθης Βικελίδης» κέρδισε μόλις μία φορά με σκορ διαφορετικό του 1-0. Όταν προηγείται καταφέρνει πάντα να πάρει τη νίκη, ενώ όταν έμεινε πίσω στο σκορ, κατάφερε να κλέψει την ισοπαλία από τους πιο «αδύναμους» αντίπαλους.
Τακτική
Η άμυνα του Άρη μπορεί να χαρακτηριστεί συντηρητική. Δεν κάνει ποτέ πολλά ανοίγματα και η αμυντική γραμμή συνήθως μένει πίσω. Στον κενό χώρο μεταξύ μεσαίας και αμυντικής γραμμής καταφέρνουν οι αντίπαλοί του να κλέψουν τη μπάλα και να απειλήσουν. Στα σημαντικά παιχνίδια, για να καταφέρει να εξασφαλίσει ένα καλό αποτέλεσμα, η μεσαία γραμμή κατέβαινε υπερβολικά. Έτσι εμπόδιζε τους επιθετικούς.
Η προσαρμοστικότητα απέναντι στον κάθε ξεχωριστό αντίπαλο είναι μια σημαντική κατάκτηση της ομάδας. Το στήσιμο των μέσων μπροστά από την μεσαία γραμμή με σκοπό να ανακόψουν τις αλλαγές παιχνιδιού του ΠΑΟΚ και να κρατήσουν τη μπάλα οι –όχι και τόσο δεινοί σκόρερ- εξτρέμ του ήταν υποδειγματικό.
Εξαιρετική είναι και η αντεπίθεση. Το κλείσιμο στην άμυνα, οδηγεί τους επιτιθέμενους στο να προωθήσουν περισσότερους ποδοσφαιριστές τους. Οι επιθετικοί του Άρη μπορούν εύκολα να κόψουν κάποια πάσα μεταξύ των αντιπάλων και ταχύτατα να βρεθούν στην αντίπαλη περιοχή, όπου συνήθως επιχειρούν κάποιο συνδυασμό και ύστερα σκοράρουν.
Το μεγάλο πρόβλημα του Άρη είναι το ψηλό παιχνίδι. Αναγκαστικά δεν κάνει σέντρες, ή όταν κάνει είναι χαμηλές. Απέναντι στον Ολυμπιακό δεν έκανε καμία ψηλή σέντρα, ενώ με τον ΟΦΗ τα εξτρέμ του αναγκάστηκαν να σουτάρουν.
Ουσιαστικά οι Θεσσαλονικείς βρίσκονται σε καλό δρόμο. Το μεγάλο τους στοίχημα είναι να διατηρήσουν αυτή τη θέση και αυτή τη φυσική κατάσταση μέχρι το τέλος. Τις περισσότερες φορές τον Γενάρη και τον Φλεβάρη οι ομάδες κάνουν κοιλιά, οπότε σύντομα θα κληθεί να αποδείξει αν είναι πραγματικά καλός ή απλά έκανε ένα καλό σερί.
Ευθύμης Κώτσης



