Αρκτική: Βρετανική βάση στον νορβηγικό βορρά

Στη λειτουργίας μίας νέας στρατιωτικής βάσης στη Νορβηγία προχώρησε η Βρετανία, στο φόντο της εντεινόμενης γεωπολιτικής κόντρας Δύσης-Ρωσίας. Πρόκειται για τη βάση «Camp Viking» στην περιοχή Οverbygd της βόρειας Νορβηγίας στην οποία θα σταθμεύουν για τουλάχιστον μία 10ετία περίπου 1.000 Βρετανοί κομάντος από το σώμα «Littoral Response Group» (LRG) του βασιλικού πολεμικού ναυτικού που είναι ειδικευμένοι σε μάχες σε περιβάλλον αρκτικής ζώνης. Η νέα βάση του βρετανικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται σε στρατηγική θέση πολύ κοντά σε βάση του νορβηγικού στρατού και της πολεμικής αεροπορίας.

Η εξέλιξη εντάσσεται στην κλιμάκωση των πολεμικών προετοιμασιών του ΝΑΤΟ στην Αρκτική σε μία περίοδο όξυνσης των σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ Δύσης, Ρωσίας,Κίνας. Πρόκειται για μία περιοχή ιδιαίτερα αυξημένου ιμπεριαλιστικού ενδιαφέροντος μεταξύ άλλων διότι το λιώσιμο των πάγων (στο φόντο της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής) ανοίγει νέους, στρατηγικούς εμπορικούς δρόμους που προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών μονοπωλίων.

«Η θέση της βάσης είναι ιδανική για να αποθαρρύνει τις απειλές στην περιοχή και επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αντιδράσει γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης για να προστατεύσει το βόρειο σκέλος του ΝΑΤΟ και το στενό σύμμαχό του, τη Νορβηγία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο ‘Αμυνας.

Η Νορβηγία έχει σύνορα μήκους 98 χιλιομέτρων με τη Ρωσία στο Μεγάλο Βορρά, παρέσχε στην Ουκρανία πολλούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς, μεταξύ των οποίων πυροβολικό και πυρομαχικά, για να αμυνθεί έναντι της εισβολής και έχει ωφεληθεί και οικονομικά αφού η μείωση των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας σε μεγάλες και μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές.

Δείτε ακόμα...