Αρκτικό Συμβούλιο: Ξεκινάει σήμερα η 12η Υπουργική Σύνοδος

Σήμερα ξεκινούν στο Ρέικιαβικ οι εργασίες της 12ης Υπουργικής Συνόδου του Αρκτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών και της στρατιωτικής παρουσίας αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ρωσίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Να σημειωθεί ότι φέτος την κυλιόμενη διετή προεδρία του Συμβουλίου αναλαμβάνει η Ρωσία.

Χτες το βράδυ, ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Αντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια περίοδο που έχει ενταθεί η αντιπαράθεση των δύο χωρών σε διάφορα μέτωπα, από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Αρκτική, ενώ παράλληλα διαπραγματεύονται ενδεχόμενη «συνεννόηση» και επαφές για ζητήματα «ασφάλειας» και εξοπλισμών.

Ανάμεσα στα θέματα της συνάντησης αναμενόταν να είναι και οι όροι πραγματοποίησης μιας ενδεχόμενης συνάντησης των Προέδρων, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, στα μέσα Ιούνη, σε κάποια Ευρωπαϊκή πόλη.

Η χτεσινή συνάντηση αναμενόταν «να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξουν επαφές για τη στρατηγική σταθερότητα» στο προσεχές μέλλον, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση ενδέχεται να δώσει και «πολιτική ώθηση στην επίτευξη ενός γενικού συμβιβασμού σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Πριν την σύνοδο του Αρκτικού Συμβουλίου είχαν προηγηθεί δηλώσεις για τον πλούσιο ορυκτό πλούτο και τις θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές που ενδέχεται να αποκαλύψει το λιώσιμο των πάγων.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ρέικιαβικ, ο Αντ. Μπλίνκεν καταδίκασε επίσης τις «καταχρήσεις» της Ρωσίας στην Κριμαία, γράφοντας στο Twitter ότι η χερσόνησος βρίσκεται στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέκρινε τη Ρωσία για τις «παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις της, κυρίως σε σχέση με τους κανόνες διέλευσης ξένων πλοίων στη βόρεια διαδρομή» κατά μήκος των ρωσικών ακτών της Αρκτικής. Αυτοί οι κανόνες «δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, έχουμε απαντήσει και θα συνεχίσουμε να απαντάμε», είπε.

Από την πλευρά του, ο Σ. Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι «αυτά είναι τα εδάφη μας». Κατήγγειλε επίσης «επιθετικές ορέξεις» του ΝΑΤΟ και της Νορβηγίας στην Αρκτική. «Η στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στην Αρκτική είναι απολύτως νόμιμη και νομιμοποιημένη», ανέφερε.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ζητήθηκε από το Κογκρέσο, φέρεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να αρθούν οι κυρώσεις αυτές. Η κίνηση εκλαμβάνεται ως ένα μήνυμα για «αναθέρμανση» των σχέσεων με τη Γερμανία και την ΕΕ, και ενώ ο αγωγός έχει ήδη κατασκευαστεί κατά περίπου 95%.

Το Κρεμλίνο εκτίμησε θετικά το ενδεχόμενο αυτό, δηλώνοντας ωστόσο ότι περιμένει επίσημη ανακοίνωση.

Ο ΥΠΕΞ της Δανίας, χαιρέτησε «Την αυξημένη επικέντρωση του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής και του Βόρειου Ατλαντικού ως ευπρόσδεκτη και φυσική εξέλιξη ενόψει της νέας δυναμικής ασφαλείας στην περιοχή». Δήλωσε χαρακτηριστικά «η συνεχιζόμενη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας στην Αρκτική είναι ανησυχητική και οι αρκτικές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν έναν ειδικό ρόλο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...