Αρμενία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία με χιλιάδες διαδηλωτές στην Γερεβάν να προειδοποιούν την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε εκχώρησης στο Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 244 διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Καραμπάχ» ή «Αρμενία χωρίς Τούρκους», σε μια αναφορά στους τουρκόφωνους Αζέρους.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πασινιάν ότι θέλει να εκχωρήσει ολόκληρο τον αυτονομιστικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ το Μπακού δηλώνει ότι «η διεθνής κοινότητα καλεί την Αρμενία να μειώσει τις απαιτήσεις της».

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν ανακοινώσει διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χάραξη των μεταξύ τους συνόρων που μένουν ακαθόριστα μετά τον τελευταίο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020, ενώ αντίστοιχα η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας – παραπέμπει στο μέλλον το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στη σημερινή συγκέντρωση, ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και ηγέτης της αντιπολίτευσης Ισκάν Σαγκατελιάν είπε ότι «οποιοδήποτε πολιτικό καθεστώς του Καραμπάχ εντός του Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κίνημα διαμαρτυρίας «θα οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης στο εγγύς μέλλον».

Στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής» συμφωνίας, η Αρμενία εκχώρησε τμήματα των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζεραμπαϊτζάν και η Ρωσία ανέπτυξε σχεδόν 2.000 στρατιώτες στον θύλακα.

Δείτε ακόμα...