Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Νέες συγκρούσεις στα σύνορα δύο ημέρες πριν τις συνομιλίες Πασινιάν – Αλίεφ στις Βρυξέλλες

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, απειλώντας τις συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών του Καυκάσου.

Το υπουργείο ’Αμυνας της Αρμενίας ανέφερε σήμερα το απόγευμα ότι οι αζέρικες δυνάμεις «έβαλαν με βαρέα όπλα εναντίον αρμενικών θέσεων κοντά στο χωριό Κουτ», στη μεθοριακή περιοχή του Γκεγαρκούνικ. Νωρίτερα, η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν «παραβίασε την εκεχειρία» στο Σοτκ (σ.σ. μια αρμενική κοινότητα κοντά στα σύνορα) χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη». «Δύο στρατιώτες των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων τραυματίστηκαν» και ο ένας από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση, πρόσθεσε το υπουργείο.

Από την πλευρά του, το Μπακού κατηγορεί τις αρμενικές δυνάμεις ότι «άνοιξαν πυρ με βλήματα όλμων (…) εναντίον αζέρικων θέσεων» στα σύνορα των δύο χωρών.

Την Πέμπτη, ένας Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις Αρμένιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στα σύνορα.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, για συνομιλίες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...