Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Νέο ένοπλο επεισόδιο στα σύνορα

Σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν Πηγή: Sputnik

«Σφοδρά πυρά» δέχτηκαν εδάφη του Αζερμπαϊτζάν κοντά στο Zaylik στην περιοχή Kalbajar στα σύνορα με την Αρμενία, ανακοίνωσε το αζέρικο υπουργείο Άμυνας. Οι μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν «έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα αντίδρασης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πρόκειται για ακόμη ένα ένοπλο επεισόδιο στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, τα οποία παραμένουν ακαθόριστα από το τέλος του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Νοέμβρη του 2020, ενώ οι δυο πλευρές έχουν συστήσει μια κοινή επιτροπή και έχουν ανακοινώσει πως ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων.

Στο μεταξύ στην Αρμενία συνεχίστηκαν και σήμερα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με βασικό αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, που συνοδεύονται από πολλές συλλήψεις διαδηλωτών. Από το νωρίς το πρωί ειδικές αστυνομικές μονάδες στην πρωτεύουσα Γερεβάν άρχισαν να συλλαμβάνουν μέλη του κινήματος της «Αντίστασης», που επιχείρησαν να αποκλείσουν μια σειρά από δρόμους.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν τον Απρίλη μετά από συνάντηση των δυο ηγετών στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως ετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την αρμένικη κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τα εδαφικά κέρδη που είχε το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις η Μόσχα επιδιώκοντας να διατηρήσει τον πρώτο λόγο στη διαμεσολάβηση και ενώ έχει αναπτύξει περίπου 2.000 Ρώσους στρατιώτες σε περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Μόσχα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής τριμερούς συνόδου κορυφής μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο.

Στις 12 Μαΐου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συζήτησε «όλα τα θέματα συμφιλίωσης Μπακού-Γερεβάν με τους ομολόγους του της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν», υπενθύμισε ο Ρουντένκο.

Δείτε ακόμα...