Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Παρατηρητές ετοιμάζεται να στείλει ο ΟΣΣΑ

Σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν Πηγή: Sputnik

Παρατηρητές στην Αρμενία ετοιμάζεται να στείλει το «αμυντικό» σύμφωνο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO – ηγείται η Ρωσία), μόλις το Συμβούλιο του μπλοκ λάβει σχετική απόφαση, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, μετά από συνάντησή του με τον Αρμένιο ομόλογό του, Αρ. Μιζοργιάν, στην Αστάνα.

Ο CSTO είχε στείλει εμπειρογνώμονες στην περιοχή μετά τις αιματηρές συγκρούσεις του Σεπτέμβρη, έπειτα από σχετικό αίτημα της Αρμενίας. Οι προτάσεις τους προβλέπουν την ανάπτυξη μιας αποστολής παρακολούθησης υπό τον CSTO στο αρμενικό έδαφος, στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Πάντως ο Μιζοργιάν υποστήριξε ότι η Αρμενία περιμένει παρατηρητές, αλλά κάτι τέτοιο δεν είχε ακόμα συμφωνηθεί.

Η Ρωσία «ανεβάζει ταχύτητα» στη διαμεσολάβηση για «διευθέτηση» της σύγκρουσης με τους δικούς της όρους, καθώς το τελευταίο διάστημα ΕΕ και ΗΠΑ επιταχύνουν τις δικές τους «μεσολαβητικές» προσπάθειες για να ενισχύσουν το «πάτημά τους» στον Νότιο Καύκασο.

Ετσι, ο Λαβρόφ τόνισε χθες πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συμβάλει στην υλοποίηση των τριμερών συμφωνιών των ηγετών Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για κατάπαυση του πυρός τον Νοέμβρη του 2020, και να συζητήσει τι πρέπει να γίνει για να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν.

«Σίγουρα θα συζητήσουμε πώς πάνε τα πράγματα στις συνομιλίες σας με το Αζερμπαϊτζάν και στις επαφές στην Ευρώπη», είπε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στις συνομιλίες των δύο ηγετών στην Πράγα, μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ.

Μετά την Πράγα ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ θα στείλει «πολιτική αποστολή» στην Αρμενία, κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν, για να συμβάλει στο «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο χωρών και να γίνει οροθέτηση των συνόρων. Επίσης, τους τελευταίους μήνες η ΕΕ διαμεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις για συνθήκη «ειρήνης» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, με στόχο μεταξύ άλλων την απομάκρυνση των περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτών που αναπτύχθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά το τέλος του πολέμου το 2020.

Δείτε ακόμα...