Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Παζάρια για «συνθήκη ειρήνης»

Μετά την πρόσφατη σύγκρουση το Αζερμπαϊτζάν έχει ανακτήσει σχεδόν όλα τα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (το διαγραμμισμένο μέρος) και τμήμα του από το νοτιότερο άκρο έως τη Σούσα, ενώ έχει δοθεί ένας διάδρομος στο Λατσίν για να συνδέεται η Αρμενία με το υπόλοιπο τμήμα του Ν. Καραμπάχ
Νότιος Καύκασος

Το Αζερμπαϊτζάν πρότεινε μια ειρηνευτική συμφωνία στην Αρμενία, που προβλέπει «επιστροφή των αζέρικων κατεχόμενων εδαφών», δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου.

Τα δύο κράτη του Νότιου Καυκάσου βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη ειρήνης, για το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ και για την οριοθέτηση των συνόρων τους. Παρά την ήττα των αρμενικών δυνάμεων στον πόλεμο του 2020 και την ανακατάληψη αρκετών εδαφών από το Αζερμπαϊτζάν, Αρμένιοι αυτονομιστές εξακολουθούν να ελέγχουν εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η επιστροφή όλου του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν με παράλληλες εγγυήσεις για τους Αρμένιους που ζουν στην περιοχή.

«Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να υπογράψουν μια ειρηνευτική συμφωνία. Η Αρμενία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις. Είμαστε σε συνεχή επαφή και με τις δύο πλευρές», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ενώ σύμφωνα με τουρκικές πηγές Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν συμφωνήσει στα θεμελιώδη σημεία της συνθήκης ειρήνης.

Την περασμένη βδομάδα, στο πλαίσιο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα, οι ηγέτες των δύο κρατών μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισαν η ΕΕ να στείλει «πολιτική αποστολή» στην Αρμενία, κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν, για να συμβάλει να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο χωρών και να γίνει οριοθέτηση των συνόρων.

Δείτε ακόμα...