Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Συμφώνησαν τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Χάρτης της περιοχής του νότιου Καύκασου, με τις διαφιλονικούμενες περιοχές και την αναχάραξης των συνόρων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας
Χάρτης της περιοχής του νότιου Καύκασου, με τις διαφιλονικούμενες περιοχές και την αναχάραξης των συνόρων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας / Πηγή: Riskline

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν χθες Τετάρτη τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για να αποκλιμακωθεί η διένεξη ανάμεσά τους για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Η ανακοίνωση έγινε μετά από συνομιλίες του Ν. Πασινιάν με τον Αζέρο πρόεδρο, τον Ιλχάμ Αλίγιεφ, στις Βρυξέλλες. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης να συστήσουν διμερή επιτροπή για την οροθεσία των συνόρων, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Ο αρμένιος πρωθυπουργός και ο αζέρος πρόεδρος «έδωσαν οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών» των δύο κρατών «να αρχίσουν προετοιμασίες για να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες», σύμφωνα με την ανακοίνωση που διανεμήθηκε στον Τύπο στη Γερεβάν. Παρών στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η «διμερής επιτροπή για την οροθεσία των συνόρων» της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα αναλάβει επίσης να χειριστεί «ζητήματα» που εκκρεμούν ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις «για την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Δείτε ακόμα...