Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Συνεχίζονται τα ένοπλα επεισόδια

Πηγή: sputnik

Συνεχίζονται η ένταση και τα ένοπλα επεισόδια στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, τα οποία παραμένουν ακαθόριστα μετά τη λήξη του περσινού πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την εύθραυστη «ειρηνευτική» συμφωνία μεταξύ των δυο κρατών και της Ρωσίας.

Παρά τη συμφωνία της Τρίτης – με διαμεσολάβηση της Ρωσίας – για κατάπαυση πυρός μετά τις συγκρούσεις στην περιοχή Σιουνίκ, την Τετάρτη το βράδυ υπήρξε ξανά ανταλλαγή πυρών στη μεθόριο περιοχή Ταβούς – Τοβούζ, με τις αρμενικές και αζέρικες Ενοπλες Δυνάμεις να αλληλοκατηγορούνται για το ποια πλευρά άνοιξε πρώτη πυρ.

Σήμερα το πρωί η κατάσταση στα σύνορα ήταν σχετικά σταθερή, ανέφερε η Αρμενία, ενώ το μεσημέρι το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι ο αρμενικός στρατός άνοιξε πυρ χωρίς λόγο με ελαφρά όπλα. Παράλληλα, σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, συνεχίζονται οι έρευνες για στρατιωτικούς που αγνοούνται από τις συγκρούσεις στην περιοχή Σιουνίκ και γίνονται προσπάθειες επαναπατρισμού αιχμαλώτων πολέμου.

Στο μεταξύ, ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, μιλώντας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε ότι οι ρωσικές προτάσεις (που κατατέθηκαν από τον Μάη) για να ξεκινήσει η διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν είναι αποδεκτές. Ο Πασινιάν έδωσε στον υπουργό Αμυνας, Σ. Παπικιάν, να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Σοϊγκού.

Εξάλλου κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας να καθυστερήσει τη διαδικασία και χωρίς να έχει δώσει συγκεκριμένη απάντηση.

Δείτε ακόμα...