Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Ξεκίνησε η αποστολή παρατηρητών της ΕΕ στα σύνορα των δυο κρατών

Σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν Πηγή: Sputnik

Ξεκίνησε σήμερα η διετής αποστολή παρατηρητών της ΕΕ στην αρμενική πλευρά των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν με στόχο τη «σταθερότητα στις παραμεθόριες περιοχές της Αρμενίας» και την «εξομάλυνση» των σχέσεων, εγκαινιάζοντας μια νέα φάση στην «δέσμευση» της ΕΕ στο Νότιο Καύκασο.

Πρόκειται για «μη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στην Αρμενία (EUMA)» στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), με συνολικά «αποκλειστικά πολιτικό προσωπικό» περίπου 100 ατόμων «συμπεριλαμβανομένων περίπου 50 άοπλων παρατηρητών» που θα διεξάγει τακτικές περιπολίες και θα αναφέρει την κατάσταση. Το Επιχειρησιακό Αρχηγείο της αποστολής θα βρίσκεται στο Yeghegnadzor, στην επαρχία Vayots Dzor της Αρμενίας.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Βαχάγκν Χατσατουριάν, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, μέσω του Twitter, στην ΕΕ και τα μέλη της «για αυτήν την επίδειξη ισχυρής αλληλεγγύης» στη χώρα του και εκτίμησε ότι η αποστολή «θα παίξει ρόλο στην αποκλιμάκωση» και θα βοηθήσει στην ειρήνευση της περιοχής.

Η ένταση αναμεσα στις δύο χώρες έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες με αφορμή και τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν, της μοναδικής χερσαίας πρόσβασης της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, από Αζέρους αυτοαποκαλούμενους «οικολόγους ακτιβιστές», καθώς στην περιοχή διασταυρώνονται τα ανταγωνιστικά σχέδια των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας, της Τουρκίας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είχαν το Σάββατο συνομιλίες παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, για πρώτη φορά μετά από μήνες σχετικά με την σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Μπλίνκεν – σε μια φάση που οι ΗΠΑ διεκδικούν πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου – κάλεσε και τις δύο χώρες να αδράξουν «μια ιστορική ευκαιρία» και να συνάψουν ειρήνη έπειτα από 30 χρόνια συγκρούσεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «θα κάνουν ό,τι μπορούν» για να στηρίξουν την ειρηνευτική διαδικασία στην οποία έχουν δεσμευτεί οι δύο χώρες και προχωρούν είτε με απευθείας συνομιλίες, είτε με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Τις προηγούμενες βδομάδες Γερεβάν και Μπακού ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν προτάσεις για «συνθήκη ειρήνης» και οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων.

Η Αρμενία ανέφερε ότι συζητήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο προσχέδιο της ειρηνευτικής συμφωνίας κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, στο Μόναχο.

Συζητήθηκαν επίσης το ξεμπλοκάρισμα των περιφερειακών υποδομών μεταφορών και η εφαρμογή της οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

«Πιστεύω ότι (η ειρηνευτική συμφωνία) θα ήταν ένα καλό παράδειγμα του πώς οι χώρες που έχουν σοβαρές, ιστορικές διαφωνίες, μπορούν να γυρίσουν τη σελίδα της εχθρότητας» ανέφερε ο Αλίεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...