Αρμενία: Δηλώσεις για συνεργασία με Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αρμενία
Φώτο αρχείου, Πηγή: Twitter

Η Αρμενία δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί με Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις με το Αζερμαιτζάν που συνεχίζονται για επτά ημέρες.

Το Αζερμπαϊτζάν, που πολεμά τις αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δεν απάντησε στην έκκληση για κατάπαυση του πυρός από τις τρεις χώρες.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίγιεφ, απέκλεισε τις συνομιλίες με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ την Τρίτη και η σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις δεν πρέπει να έχουν κανένα ρόλο στην ειρήνη.

«Είναι προφανές ότι η Αρμενία δεν ενδιαφέρεται να επιλύσει τη σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων και προσπαθεί να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικολ Πασινιάν και του Αζερμπαϊτζάν τον Αλίεφ, και είχε προτείνει μια νέα μέθοδο για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η Αρμενική κυβέρνηση δήλωσε ότι ο Πασινιάν και ο Μακρόν συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε χρήση ξένων μαχητών και τρομοκρατών στη σύγκρουση ήταν απαράδεκτη με τον Γάλλο πρόεδρο να ζητάει άμεση κατάπαυση του πυρός.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν ξένους μισθοφόρους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε συνομιλία που είχε ο Πούτιν με τον Πασινιάν εξέφρασαν ανησυχίες για τη συμμετοχή ενόπλεων δυνάμεων από τη Μέση Ανατολή.

Ο ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ για την περιοχή, ο Φίλιπ Ρέικερ, θα ταξιδέψει στην Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, το Σάββατο για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στον Καύκασο καθώς και άλλα θέματα, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή.

Τις τελευταίες ώρε το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφερε 55 νέες στρατιωτικές απώλειες, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 147.

Πηγή reuters

Δείτε ακόμα...