Αρμενία: «Επιστρέφει» τέσσερα χωριά στο Αζερμπαϊτζάν «για την αποφυγή νέου πολέμου»

Η Αρμενία είναι «αναγκασμένη» να επιστρέψει 4 χωριά του Αζερμπαϊτζάν που κατέχει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, διαφορετικά εάν δεν συμβιβαστεί, θα βρεθεί σε πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, τόνισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για υπογραφή συνθήκης «ειρήνης».

Ο Πασινιάν μίλησε κατά τη διάρκεια συνάντησης, τη Δευτέρα, με κατοίκους παραμεθόριων περιοχών στην περιοχή Tavush της βόρειας Αρμενίας, κοντά σε μια σειρά από εγκαταλελειμμένα αζέρικα χωριά που το Γερεβάν ελέγχει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

Τα 4 χωριά, τα οποία είναι ακατοίκητα για πάνω από 30 χρόνια, έχουν στρατηγική αξία για την Αρμενία, καθώς περικλείουν τον κύριο δρόμο μεταξύ του Γερεβάν και των συνόρων με τη Γεωργία.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει δηλώσει ότι η επιστροφή των εδαφών του, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης αρκετούς μικροσκοπικούς θύλακες που περιβάλλονται εξ ολοκλήρου από αρμενικό έδαφος, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια «ειρηνευτική συμφωνία», μετά και την επανακατάληψη του αζέρικου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ο Πασινιάν δήλωσε στους κατοίκους πως η αποτυχία συμβιβασμού για τα αμφισβητούμενα χωριά θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν «μέχρι το τέλος της εβδομάδας» και «ξέρω πώς θα τελείωνε ένας τέτοιος πόλεμος», πρόσθεσε, υπονοώντας στρατιωτική νίκη του Μπακού.

Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει επίσης να ελέγχει περιοχές που αναγνωρίζονται διεθνώς ως τμήμα της Αρμενίας. Ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του είναι «πιο κοντά από ποτέ» σε συνθήκη ειρήνης με την Αρμενία.

Με πληροφορίες από: «Ria Novosti», ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

Δείτε ακόμα...