Αρμενία: Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Από παλιότερη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Γερεβάν της Αρμενίας
Φώτο Αρχείου / Από παλιότερη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Γερεβάν της Αρμενίας

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην Αρμενία μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, καθώς συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με στόχο την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.

Από τα μέσα Απριλίου, πολλά αντιπολιτευόμενα κόμματα οργανώνουν διαδηλώσεις εναντίον του Πασινιάν, τον οποίον κατηγορούν ότι έχει κάνει πολλές παραχωρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο του 2020 για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Νωρίτερα σήμερα, μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Γερεβάν και απέκλεισαν την είσοδο ενός κτιρίου όπου στεγάζονται κυβερνητικά γραφεία. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το κτίριο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 111 άνθρωποι προσήχθησαν με την κατηγορία του «χουλιγκανισμού» και λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Ισχάν Σαγκατελιάν κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να πάρουν αποστάσεις από τον Πασινιάν και «να μην μοιραστούν μαζί του την ευθύνη της καταστροφής της χώρας».

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊζάν συγκρούστηκαν δύο φορές, τη δεκαετία του 1990 και το 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Για την αντιπολίτευση, η ήττα στον πόλεμο του 2020 συνιστά εθνική ταπείνωση και για αυτό ζητά την απομάκρυνση του Πασινιάν, το κόμμα του οποίου ωστόσο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές πέρσι, εδραιώνοντας την εξουσία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...