Νομοσχέδιο που καλεί την Αρμενία να υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ ενέκρινε χτες η κυβέρνηση, με φόντο την εμβάθυνση των δεσμών του Ερεβάν με τη «Δύση» στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία.
Σε έγγραφο που αναφέρει το «Reuters», φαίνεται ότι η κυβέρνηση υποστήριξε την εισαγωγή του νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι θα αποτελέσει «την αρχή της ενταξιακής διαδικασίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν υπογράμμισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κοινή γνώμη δεν πρέπει να αναμένει μια ταχεία ένταξη και ότι αυτή σε κάθε περίπτωση απαιτεί να εγκριθεί με δημοψήφισμα.
Το 2023 ο Πασινιάν μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο είχε πει ότι η Αρμενία είναι έτοιμη να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ΕΕ, αν και απέφυγε τότε να υποστηρίξει την πλήρη ένταξη.
Η ΕΕ χειρίζεται τις διαδικασίες ένταξης αυτόνομα, επομένως είναι απαραίτητο να περιμένουμε ποια είναι η στάση της ΕΕ στην πρωτοβουλία της Αρμενίας, αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως είναι «κυριαρχικό δικαίωμα» της Αρμενίας να θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, ωστόσο επισήμανε ότι θα ήταν αδύνατο να είναι ταυτόχρονα μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU) και της ΕΕ.
«Θεωρητικά, είναι απλά αδύνατο να είσαι μέλος δύο ξεχωριστών οργανώσεων. Εδώ υπάρχει συγκεκριμένος τελωνειακός χώρος, ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων, ενώ εκεί τα πρότυπα είναι διαφορετικά», είπε.
Και πρόσθεσε με νόημα: «Η Ρωσία είναι δεσμευμένη για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον Καύκασο και θα συνεχίσει να ενισχύει τις σχέσεις τόσο με το Μπακού όσο και με το Ερεβάν», τονίζοντας παράλληλα ότι ο Νότιος Καύκασος «είναι μια περιοχή με μεγάλη σημασία για τη Ρωσία».