Αρμενία: Συλλήψεις διαδηλωτών που ζητούσαν παρέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σημείο ελέγχου των Ρωσικών δυνάμεων στο διάδρομο του Λατσίν / Πηγή: Ria Novosti

Η αστυνομία της Αρμενίας συνέλαβε την Κυριακή 65 διαδηλωτές κοντά σε ρωσική στρατιωτική βάση, οι οποίοι απαιτούσαν την παρέμβαση της Μόσχας και των ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή από το 2020, για να τερματιστεί ο αποκλεισμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Περίπου 200 διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν έξω από τη βάση στη βόρεια πόλη Γκιούμρι, απαιτούσαν από τους Ρώσους «ειρηνευτές» να ξεμπλοκάρουν τον μοναδικό δρόμο – τον διάδρομο Λατσίν – που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Από τις 12 Δεκέμβρη, άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως «περιβαλλοντικοί ακτιβιστές» από το Αζερμπαϊτζάν έχουν αποκλείσει εν μέρει τον δρόμο. Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι η ενέργειά τους δεν ισοδυναμεί με πλήρη αποκλεισμό, αλλά οι Αρμένιοι αξιωματούχοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναφέρουν ότι σημειώνονται ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τον πόλεμο, που έληξε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν κατά μήκος του στρατηγικής σημασίας διαδρόμου Λατσίν. Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται εδώ και έναν χρόνο σε εντατικές διαπραγματεύσεις – με τη Ρωσία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ να ανταγωνίζονται για διαμεσόλαβηση – για «ειρηνευτική συμφωνία» και καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων.

Δείτε ακόμα...