Αρμενία: Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Νέα αντικυβερνητική συγκέντρωση έγινε σήμερα στο Γερεβάν την πρωτεύουσα της Αρμενίας, όπου χιλιάδες διαδηλωτές δήλωσαν την αντίθεσή τους στην απόφασή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν να επιστρέψει εδάφη στο Αζερμπαϊτζάν.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν τον περασμένο μήνα στη χώρα αυτή του νότιοι Καυκάσου, που αποτελεί άλλο ένα μέτωπο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης «Δύσης» – Ρωσίας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψει στο Μπακού εδάφη που ήλεγχε από τη δεκαετία του 90.

Η θέση του Πασινιάν παραμένει ακλόνητη παρά τη δημοτικότητα του χαρισματικού αρχιεπισκόπου Μπαγκράτ Γκαλστανιάν, ο οποίος ηγείται των διαδηλώσεων.

Σήμερα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, έξω από την έδρα της κυβέρνησης όπου ο Πασινιάν προήδρευε της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Διαδηλωτές, οι οποίοι εμπόδιζαν με τα αυτοκίνητά τους την κυκλοφορία στην περιοχή, συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

«Ήρθαμε εδώ για να πούμε σε αυτόν τον άνθρωπο (τον Πασινιάν) ότι δεν έχει τίποτα να κάνει σε αυτήν τη χώρα», είπε ο αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν, ο οποίος ηγείται των διαδηλώσεων.

Ο Γκαλστανιάν έχει επιδιώξει να ξεκινήσει διαδικασία καθαίρεσης του πρωθυπουργού και την Δευτέρα επιχείρησε προς στιγμήν να εγκαταλείψει το θρησκευτικό του αξίωμα για να θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία. Ωστόσο, δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το αξίωμα του πρωθυπουργού με βάση την αρμενική νομοθεσία γιατί έχει διπλή υπηκοότητα, αρμενική και καναδική, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτουν αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να ξεκινήσουν διαδικασία καθαίρεσης.

Την περασμένη εβδομάδα η Αρμενία επέστρεψε επισήμως στο Αζερμπαϊτζάν τον έλεγχο τεσσάρων συνοριακών χωριών, τον οποίο είχε λάβει δεκαετίες πριν, με τον Πασινιάν να υπερασπίζεται την απόφασή του λέγοντας ότι αποσκοπεί στη διασφάλιση της ειρήνης με το Μπακού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...