Αρμενία: Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – Εκατοντάδες συλλήψεις σήμερα

Από παλιότερη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Γερεβάν της Αρμενίας
Φώτο Αρχείου / Από παλιότερη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Γερεβάν της Αρμενίας

Σε εκατοντάδες συλλήψεις προχώρησε η αρμενική αστυνομία στο Γερεβάν, καθώς συνεχίστηκαν και σήμερα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις χουν ξεσπάσει από τα τέλη Απρίλη με βασικό αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.

Σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ οι συλλήψεις ενδέχεται να ξεπερνούν τις 400, ενώ σύμφωνα με την αντιπολίτευση οι διαδηλωτές κατάφεραν να αποκλείσουν πάνω από 50 δρόμους σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Τη Δευτέρα είχαν συλληφθεί πάνω από 100 οδηγοί που συμμετείχαν σε μηχανοκίνητη πορεία.

Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν σήμερα είναι ο γιος του πρώην προέδρου, Ρ. Κοτσαριάν και πρώην υπουργός Παιδείας, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης.

Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Πασινιάν ότι ετοιμάζεται να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν αναγνωρίζοντας εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των συνόρων τους και για το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν έχει προτείνει ειρηνευτική συμφωνία πέντε σημείων, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαίας αναγνώρισης της εδαφικής ακεραιότητας μεταξύ των δυο κρατών. Ο Πασινιάν έχει δηλώσει δημόσια ότι καταρχήν τα σημεία αυτά είναι αποδεκτά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπούν σφοδρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία. Μετά την τριμερή συμφωνία Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν – Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Νοέμβρη του 2020 η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για συνθηκολόγηση και διαδηλώσεις κατέκλυσαν τη χώρα. Ο Πασινιάν παραιτήθηκε, αλλά το κόμμα του έλαβε απόλυτη πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές το περασμένο καλοκαίρι.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...