Άρθρο Ιατρού Στρατιώτη από τη Λήμνο

stratiwtes_forio
Πηγή: Eurokinissi

Με οδηγίες της Ταξιαρχίας, οι οπλίτες γιατροί αλλάζουν στρατόπεδο ανά μήνα, οπότε μέχρι τώρα έχω δει τις συνθήκες διαβίωσης και τα μέτρα προστασίας σε 88 ΤΥΓ, 88 ΜΑ/ΑΠ, 88 ΤΥΠ+ ΤΜΧ, 285 ΜΚ/ΤΠ, 290 ΜΚ/ΤΠ.

Γενικά η ταξιαρχία και το Υγειονομικό έχουν δώσει με επίσημα έγγραφα προς τις μονάδες τις εξής οδηγίες:

 • Όσο το δυνατόν μικρότερος συνωστισμός στους θαλάμους.
  Αυτό το έχουν σχετικά καταφέρει οι μονάδες με λιγότερους στρατιώτες (1 στρατιώτης -> κενό πάνω- κάτω -> 1 στρατιώτης), ενώ άλλες πάσχουν λόγω πλήθους στρατιωτών (10 στρατιώτες σε δύναμη θαλάμου 14-18)
 • Απολύμανση / σφουγγάρισμα τουαλετών, πατώματος, θαλάμων καθημερινά x2 με χλωρίνη
  Αυτό φαίνεται να προσπαθούν να το τηρούν, αλλά καθαριστικά με το σταγονόμετρο, συγκεκριμένη ελάχιστη ποσότητα ανά κουβά κλπ.
 • Μαγειρεία και φαγητό με βάρδιες, 2m απόσταση και ουρές έως 5 ατόμων.
  Αυτό τηρείται μόνο αν υπάρχει στέλεχος να ελέγχει. Και πάλι αλλάζει ανάλογα τη διοίκηση.
 • Αερισμός θαλάμων και μαγειρείου ( x3/ημέρα ) και καθαρισμός επιφανειών.
  Αυτό φαίνεται να τηρείται.
 • Απομόνωση όσων γυρνούν από άδεια – μετά από θερμομέτρηση στο ΣΤΕΠ – με ευθύνη των μονάδων.
  Ο χώρος απομόνωσης των αδειούχων είναι 1 θάλαμος, όπου συγκεντρώνονται όλοι. Συνεπώς σε ενδεχόμενο κρούσμα θα κολλήσουν όλοι όσοι παρακολουθούνται. Ουσιαστικά «θυσιάζουν» π.χ. 10 άτομα που γύρισαν από άδεια αντί να εξασφαλίσουν μεμονωμένα δωμάτια π.χ. με επίταξη ξενοδοχείων.
  Ο γιατρός έχει οδηγία να περνά και να θερμομετρεί/ εξετάζει όλους όσοι έχουν γυρίσει από άδεια και να είναι απομονωμένοι.

Κατάσταση ΣΤΕΠ και υγειονομικού δυναμικού:

Στρατιώτες με εμπύρετο και βήχα ή άλλα συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό (ορισμός κρούσματος από ΕΟΔΥ) γίνονται εισαγωγή και παρακολουθούνται μέχρι να απυρετήσουν. Καμία δυνατότητα, ούτε θέληση να διενεργηθεί test ανίχνευσης του ιού, σε αντίθεση με τις επίσημες οδηγίες του Π.Ο.Υ.
Εξαιτίας λοιπόν της διαγνωστικής ανεπάρκειας, λόγω της μη διενέργειας test, δεν ξέρουμε ποιος έχει απλή ιογενή λοίμωξη αναπνευστικού και ποιος (αν) έχει Covid-19. Πολλοί νοσηλεύονται στον ίδιο θάλαμο, ανάλογα με τα συμπτώματά τους. Γενικά το διαγνωστικό κριτήριο των γιατρών είναι: «αν όντως ήταν θετικός κάποιος για Covid-19, θα έρχονται 30-30 στο ΣΤΕΠ με πυρετό, οπότε για την ώρα τη γλιτώσαμε».

Στα περισσότερα στρατόπεδα οι στρατιώτες προμηθεύονται είδη ατομικής υγιεινής με δικά τους έξοδα (π.χ. κρεμοσάπουνο χεριών, υγρά μαντηλάκια κλπ)
Οι όποιες παροχές είναι αντίστοιχες των αντικειμενικών αναγκών του πλήθους των στρατιωτών. Επίσης τα ρούχα των στρατιωτών πλένονται στην πλειοψηφία των στρατοπέδων σε εξωτερικό πλυντήριο, προσθέτοντας άλλο ένα έξοδο στην τσέπη των φαντάρων.

Τι πρέπει να γίνει:

α) ΑΜΕΣΗ διαμόρφωση συνθηκών για τη μείωση του συγχρωτισμού στους θαλάμους και την ελαχιστοποίηση της επαφής μέσα στα στρατόπεδα. Γνωρίζοντας το μηχανισμό διασποράς του SARS-COV-2 (σταγονίδια, κοντινή απόσταση, σωματικές εκκρίσεις), να αυξήσουμε το ζωτικό χώρο κάθε στρατευμένου σε >2m από το διπλανό του.

β) Αξιοποίηση/ επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων με σκοπό την επίτευξη του παραπάνω στόχου, καθώς και την ασφαλέστερη απομόνωση των αδειούχων που επιστρέφουν στο στρατόπεδο. Είναι απαράδεκτο να μαζεύονται 10 αδειούχοι σε 1 θάλαμο με κίνδυνο ένας να τους κολλήσει όλους. Επίσης αξιοποίηση μόνο λεωφορείων κατά τις μετακινήσεις των στρατιωτών, καθώς οι καναδέζες και τα Steyr δεν παρέχουν καμία απόσταση μεταξύ των στρατιωτών.

γ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ: Σχολαστικός καθαρισμός των χώρων συνωστισμού από ειδικά συνεργεία, χωρίς να παραλείπονται σημεία με παραδοσιακά ΜΕΓΑΛΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ (π.χ. πόμολα, πάγκοι, βρύσες, φοριαμοί). Συχνό πλύσιμο ρούχων με μέριμνα των στρατοπέδων, ώστε να υπάρχουν καθαρές πετσέτες, εσώρουχα κλπ. Άφθονη παροχή χλωρίνης και λοιπών καθαριστικών και αντισηπτικών.

δ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ test ΓΙΑ Covid-19 : Τα στρατόπεδα είναι αντικειμενικά χώροι μεγάλου συνωστισμού και γι’αυτό η επιστήμη της Ιατρικής εξειδικεύεται και εξειδικευόταν από πάντα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ειδικές παθολογίες που εμφανίζονται σε αυτά. Γι’αυτό και επαναλαμβάνεται εμβολιασμός στην κατάταξη για επικίνδυνες/ δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, όπως η βακτηριακή μηνιγγίτιδα και οι οπλίτες ιατροί και στελέχη βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή για την έγκαιρη αναγνώριση συμπτωμάτων.

Είναι λοιπόν αντιεπιστημονικό να βαδίζουμε ιατρικά και διαγνωστικά στα τυφλά σε χώρους που στην ουσία είναι ιδανικά επωαστήρια του Covid-19.

Με ένα απλοποιημένο σχήμα:
Αυξημένα test διάγνωσης — Αυξημένη ιχνηλάτηση περιγύρου– Ειδοποίηση και απομόνωση στρατιωτών που ήρθαν σε επαφή– STOP της διάδοσης του ιού σε αυτό το στάδιο και ΝΩΡΙΣ.
Απαιτούμε λοιπόν  άμεση κατακόρυφη αύξηση των test σε ύποπτα κρούσματα τόσο στα στρατόπεδα/ΣΤΕΠ όσο και στην κοινότητα, με σκοπό το σωστό επιστημονικό ιατρικό σχεδιασμό, αλλά και τη μείωση του άγχους όλου του προσωπικού για το αν κάποιος είναι θετικός ή όχι.

ε) Γενικότερη λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας σε κοινόχρηστους χώρου, όπως Διοικητήρια, Λόχοι Διοικήσεως, Μαγειρεία, ΚΨΜ, WC. Προσοχή στην ανταλλαγή χρημάτων στο ΚΨΜ και χρήση ειδών μιας χρήσης στα Μαγειρεία. Αυστηρός έλεγχος της εφαρμογής όλων των παραπάνω μέτρων.

στ) Αδιαπραγμάτευτη ύπαρξη ζεστού νερού, το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες καλύτερης απολύμανσης χεριών/ σώματος.

ζ) Εξοπλισμός με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή όλων των ιατρείων των στρατοπέδων καθώς και του ΣΤΕΠ με σκοπό την ασφαλή εξέταση των ασθενών/ στρατιωτών και τον περιορισμό πιθανής διασποράς. (Γάντια, μάσκες αυξημένης αναπνευστικής προστασίας, προστασία σώματος και προσώπου).

Η κατάσταση, την οποία βιώνουμε το τελευταίο διάστημα είναι πρωτόγνωρη για όλους μας. Τα τεράστια προβλήματα του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και τα διάτρητα από προσωπικό και υποδομές νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών πολιτικών που εφαρμόζονται με συνέπεια από αυτήν και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν εξαιρούνται από την υποβάθμιση αυτή, ενώ κάθε χρόνο δαπανώνται δισεκατομμύρια σε δαπάνες για τον οργανισμό του ΝΑΤΟ.

Εμείς σαν στρατιώτες θέλουμε να υπηρετήσουμε με ευθύνη τη θητεία μας στις δύσκολες αυτές συνθήκες, προστατεύοντας την υγεία, τόσο των συναδέλφων μας, όσο και τη δική μας. Μπορεί να είμαστε ηλικιακά μικροί και συνεπώς να μην κινδυνεύουμε στατιστικά τόσο όσο άλλες ηλικιακές ομάδες, όμως θέλουμε να προστατέψουμε τόσο τα στελέχη όσο και τις οικογένειές τους στις οποίες γυρνούν μετά την υπηρεσία τους, την επόμενη ημέρα.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας για διεκδίκηση συνθηκών ισάξιων της επιστημονικής εξέλιξης της εποχής μας και να μην αρκεστούμε στο ευχολόγιο, ότι το κρούσμα δε θα φτάσει ποτέ στη Λήμνο. Συζητάμε, ανταλλάσσουμε απόψεις, περνάμε δημιουργικά το χρόνο μας διαβάζοντας βιβλία και άρθρα, γυμναζόμαστε και γενικότερα χαμογελάμε, διότι όπως φαίνεται η προσπάθεια αυτή δεν είναι αγώνας 100m, αλλά ένας μικρός μαραθώνιος. Κανένας φόβος, κανένας μόνος. Μένουμε δυνατοί.

Δείτε ακόμα...