Άρθρο του αστυνομικού Σ. Ζέινου στο ieidiseis.gr

ΜΑΤ Νέα Σμύρνη Καταστολή
Νέα Σμύρνη 7/3/2021

Αναδημοσιεύουμε από το www.ieidiseis.gr το άρθρο του Ζέινου Σόλωνα – Αντιπροσώπου ΠΟΑΣΥ από Δυτική Αττική και μέλους της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών:

Το βίαιο επεισόδιο που έλαβε χώρα την 07/03 μεταξύ συναδέλφων της ΔΙ.ΑΣ. και παρευρισκόμενων νεαρών στην πλατεία της Ν. Σμύρνης το καταδικάζουμε, ρητά και απερίφραστα. Η βία που ασκήθηκε, όπως αυτή απαθανατίστηκε σε βίντεο, ήταν αδικαιολόγητη και υπέρμετρη και αυτό δεν το αρνείται κανείς.

Τέτοιες αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των αστυνομικών.

Το επεισόδιο δεν πρέπει να εξεταστεί μεμονωμένα, αλλά ως μέρος της συνολικότερης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, και ειδικά την τελευταία περίοδο.

Οι κυβερνήσεις μας εργαλειοποίησαν προκειμένου να εφαρμόσουν αντιλαϊκές πολιτικές, που μάλιστα με την εφαρμογή ορισμένων από αυτές, πληττόμασταν και πληττόμαστε και εμείς οι ίδιοι. Εν καιρώ μνημονίων μας έβαλαν να καταστείλουμε το λαό που διαμαρτυρόταν για τις πολιτικές φτώχειας, μας έβαλαν απέναντι σ’ αυτούς που διαδήλωναν για να μην τους πάρουν οι τράπεζες την πρώτη κατοικία, μας έβαλαν απέναντι στους εργαζόμενους που διεκδικούσαν να μην τσεκουρωθεί το δικαίωμα της απεργίας (υπ’ όψιν το δικαίωμα στην απεργία είναι ύψιστη διεκδίκηση της Ομοσπονδίας μας), μας βάζουν απέναντι στο φοιτητή που διεκδικεί για το αυτονόητο του αυτοδιοίκητου στα πανεπιστήμια κ.α.

Επίσης δαπανήθηκαν εκατομμύρια για αγορά κατασταλτικών μέσων (π.χ. αύρες και χημικά), αντί για συμβάσεις για προσωπικό καθαρισμού στις Υπηρεσίες και περιπολικά για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος.

Με αυτήν την κατάπτυστη εργαλειοποίηση του αστυνομικού για μικροπολιτικούς λόγους, αρχίσαμε να φαντάζουμε στις συνειδήσεις των πολιτών ως οι δήμιοί τους, και άρχισε να αποδομείται η φιγούρα του αστυνομικού ως ταυτόσημη με εκείνον που θα τον προστατεύσει από το έγκλημα, πράγμα που είναι και η μοναδική του δουλειά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των Νόμων και των παρελκόμενων υπηρεσιακών διαταγών, το προσωπικό άρχισε να διαμορφώνεται αντίστοιχα. Και αυτό γιατί οι κανονισμοί έχουν και παιδευτική λειτουργία. Αντί οι Νόμοι και οι διαταγές να αφορούν την προστασία του λαού, είδαμε πως θεσπίστηκαν για εντελώς διαφορετικές εφαρμογές. Για τη στροφή της εφαρμογής της ΕΛ.ΑΣ. σε εκ διαμέτρου διαφορετικά από το ρόλο της καθήκοντα, μοναδική ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις. Αυτές νομοθετούν, αυτές διατάζουν.

Μολονότι η πλειοψηφία μας προερχόμαστε από λαϊκές γειτονιές των πόλεων και της επαρχίας, μολονότι ο περίγυρός μας αποτελείται από κόσμο που πασχίζει σαν και εμάς να τα βγάλει πέρα, οι κυβερνήσεις μας τοποθέτησαν και μας τοποθετούν απέναντί του.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην ξεχνούν από πού προέρχονται και πού ανήκουν. Η ευημερία του λαού σημαίνει και δική μας ευημερία, αφού οι ανάγκες μας είναι κοινές. Να μη συμμετάσχουμε στη δόλια ψευδαίσθηση που θέλουν κάποιοι ότι ο λαός είναι εχθρός.

ΖΕΪΝΟΣ Σόλων
Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ από Δυτική Αττική
Αστυνομικός Α.Τ. Ασπροπύργου
Μέλος της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών

Δείτε ακόμα...