Άσχημες συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο

Πολεμική Αεροπορία - 135 Σμηναρχία Μάχης (135 ΣΜ) στην Σκύρο
Φώτο Αρχείου / Πολεμική Αεροπορία – 135 Σμηναρχία Μάχης (135 ΣΜ) στην Σκύρο / Πηγή: EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ

Άσχημες είναι οι συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού που πετά και συντηρεί τα Heron UAV, στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο.

Σύμφωνα με το militaire.gr, τα ωράρια απασχόλησης (ειδικά για το τεχνικό προσωπικό) ήταν εξουθενωτικά και οι εργασίες που καλούνταν να εκτελέσουν ξεπερνούσαν κατά πολύ το επίπεδο ευθύνης και εξειδίκευσής τους, με ελάχιστη και έως καθόλου στήριξη από την ΠΑ.

Πέντε  μήνες μετά και αφού οι όποιες παρακλήσεις προς την ηγεσία της ΠΑ για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης του προσωπικού του κλιμακίου έπεσαν στο κενό, ελήφθη προσφάτως η απόφαση να στεγαστεί το σύνολο του προσωπικού των UAV HERON σε οικήματα εντός της 135ΣΜ. 

Πέρα από τη  βιασύνη και προχειρότητα της απόφασης, τα προσφερόμενα οικήματα ευρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Σε όλα αυτά προστίθενται και ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός υπηρεσιών εκτός έδρας καθότι η στελέχωση του συστήματος κρίνεται ως οριακά ανεπαρκής λόγω της μη επιλογής του ΓΕΕΘΑ να επιτρέψει την επιπλέον εκπαίδευση προσωπικού.

Ενδεικτικά,  από τον Μάιο έως σήμερα, κάθε στέλεχος του Σμήνους έχει πραγματοποιήσει κατά μ.ο. εξήντα (60) ημέρες σε Φ.Π. υπηρεσίας με δυσβάσταχτο προσωπικό και οικογενειακό κόστος με παράλληλη εκτέλεση υπηρεσιών και υποχρέωση παρουσίας στην “μητρική” Μονάδα (110ΠΜ, Λάρισα).

Η τελευταία απόφαση της Ηγεσίας για άμεση και εσπευσμένη στέγαση του προσωπικού των UAV HERON κρίνεται ως ακατανόητη και σχεδόν προσβλητική για την  αξιοπρέπεια στρατιωτικών στελεχών.

Τα διαθέσιμα οικήματα προς ανάπαυση και ολιγόωρη χαλάρωση μεταξύ των συνεχών και απαιτητικών σε σχεδίαση, εκτέλεση και υποστήριξη πτήσεων είναι σε επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση. Είναι όλα τους παντελώς ακατάλληλα για διαμονή καθότι παρουσιάζουν εκτενείς δομικές φθορές και ορατή συγκέντρωση υγρασίας και μούχλας. Δεν υπάρχει ίχνος κλιματισμού, θέρμανσης, βασικής οικοσκευής, τηλεόρασης ή κουζίνας. Τα στρώματα των κρεβατιών είναι εμφανώς βρώμικα και χωρίς καθαρισμό και η μυρωδιά της κλεισούρας και της σκόνης είναι διάχυτη στο χώρο. Επίσης, δεν υπάρχει μέριμνα για τον τακτικό καθαρισμό των χώρων από εξειδικευμένο συνεργείο, με αποτέλεσμα να καλούνται τα στελέχη που βρίσκονται εκεί για διατεταγμένη υπηρεσία να σφουγγαρίζουν πατώματα και να απολυμαίνουν τουαλέτες και νιπτήρες για να μπορέσουν τουλάχιστον να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες τους. Για την κάλυψη δε των σύγχρονων προσωπικών αναγκών επικοινωνίας (π.χ. WiFi δίκτυο) ούτε καν λόγος. 

Φαίνεται ότι η ΠΑ θεωρεί την βασική επικοινωνία με τα παιδιά σου ως πολυτέλεια και αχρείαστη δαπάνη. Εκτός της κακής εικόνας των οικημάτων τίθεται και το ζήτημα της υγειονομικής καταλληλότητας των ανωτέρω χώρων και ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον με βαρύ χειμώνα, αυξημένη υγρασία και ισχυρούς ανέμους.

Δείτε ακόμα...