ΑΣΓΜΕ: Απαιτεί δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τμημάτων που εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού

Ομοσπονδία Γονέων Αττικής
Ομοσπονδία Γονέων Αττικής – Συμμετοχή στο συλλαλητήριο γονέων – εκπαιδευτικών και συνδικάτων για ουσιαστικά μέτρα προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών από την πανδημία – 25/8/2020

Το θέμα των δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τμημάτων που εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού, θέτει με υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό, τον ΕΟΔΥ και τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), με αφορμή τόσο τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία, όσο και τις οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ για τη διαχείρισή τους.

Η ΑΣΓΜΕ απαιτεί:

  • Την πραγματοποίηση δωρεάν τεστ σε όλους τους μαθητές του τμήματος, που επιβεβαιώνεται κρούσμα, καθώς και στις στενές επαφές αυτού (εκπαιδευτικούς, λοιπό προσωπικό, γονείς). Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα να κλείνει το τμήμα και να γίνεται απολύμανση του σχολείου.
  • Ιατρική αξιολόγηση και πραγματοποίηση τεστ με ευθύνη του κράτους, σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε μαθητή, εκπαιδευτικό ή και λοιπό προσωπικό. Παρουσία υγειονομικών στα σχολεία, σύνδεση του σχολείου με δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την επαρκή παρακολούθηση της υγείας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών.
  • Τον προγραμματισμό με ευθύνη του κράτους δωρεάν επαναλαμβανόμενων προληπτικών τεστ στα σχολεία, για λόγους πρόληψης και περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού στη σχολική κοινότητα.

«Θεωρούμε ότι είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της κυβέρνησης να πάρει αποφάσεις και να ενημερώσει πού και με ποιες διαδικασίες, το ύποπτο κρούσμα, που εμφανίζει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη COVID-19 και υποχρεώνεται σε παραμονή στο σπίτι, καθώς και η στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο άνθρωπος δηλαδή που βρίσκεται σε καραντίνα, θα κάνουν δωρεάν εργαστηριακά τεστ», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ, τονίζοντας ότι «διαφορετικά οι γονείς μαθητή που εμφανίζει συμπτώματα αναγκάζονται να πληρώσουν το τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο για να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο, ενώ δημόσιες δομές δεν δέχονται τους μαθητές αν δεν έχουν συμπτώματα».

Δείτε ακόμα...