Ασία – Ειρηνικός: Αμυντικές συμφωνίες, ενίσχυση διμερών σχέσεων και συμμαχιών

Στη Βόρεια Κορέα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας
Στη Βόρεια Κορέα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας / Πηγή: Twitter

Με φόντο αμυντικές συμφωνίες, ενίσχυση διμερών σχέσεων και συμμαχιών εξελίσσεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός σε Ασία – Ειρηνικό, όπου μετατίθενται σταδιακά το «κέντρο βάρους» του παγκόσμιου ανταγωνισμού και η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας.

Ενδεικτική είναι η εικόνα Κινέζων και Ρώσων αξιωματούχων να κάθονται δίπλα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, την Πέμπτη, παρακολουθώντας τη στρατιωτική παρέλαση για την 70ή επέτειο τερματισμού του κορεατικού πολέμου. Από μπροστά τους περνούσαν στρατηγικά drones αναγνώρισης και επιθετικά που αναπτύχθηκαν και παρήχθησαν πρόσφατα, οι πιο σύγχρονοι πύραυλοι – ορισμένοι με πυρηνική ικανότητα – όπως οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι «Hwasong-17» και «Hwasong-18», που θεωρείται πως έχουν το βεληνεκές να χτυπήσουν οπουδήποτε στις ΗΠΑ. Τα όπλα αυτά είναι απαγορευμένα για τη Β. Κορέα με βάση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά αποτελούν απάντηση στην ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας που παίρνει και πυρηνική διάσταση.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ «ορκίστηκε αλληλεγγύη με τον λαό και τον στρατό της Ρωσίας», εν μέσω κατηγοριών από τη Δύση ότι έχει προμηθεύσει τη Ρωσία πυραύλους και drones για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, «επαίνεσε τον βορειοκορεατικό στρατό ως τον ισχυρότερο στον κόσμο» και οι δυο τους συζήτησαν τη στρατηγική συνεργασία σε Αμυνα και Ασφάλεια. Η Κίνα εκπροσωπήθηκε από τον Λι Χονγκτζόνγκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος.

Η Ρωσία και η Κίνα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν αποστάσεις από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ. Είχαν προηγηθεί των επισκέψεων αυτών απανωτές «δοκιμαστικές» εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και ο ελλιμενισμός δύο υποβρυχίων των ΗΠΑ – το ένα ικανό να φέρει πυρηνικούς πυραύλους – στη Νότια Κορέα, σηματοδοτώντας την έναρξη της στρατηγικής και πυρηνικής συνεργασίας.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας θα έχουν συνάντηση τον Αύγουστο καθώς ενισχύουν την αμυντική συνεργασία τους έναντι της Βόρειας Κορέας.

Δείτε ακόμα...