Ασία – Ειρηνικός: Επενδυτικές συνεργασίες της Κίνας, που αποκλείουν τις ΗΠΑ

σημαία των ηπα και σημαία της κίνας

Συνεχίζεται η περιοδεία του Κινέζου ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι σε χώρες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού, με ζητούμενο την ενίσχυση συμμαχιών που θα ισχυροποιήσουν τη θέση της Κίνας και θα περιπλέξουν τη διείσδυση των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP – Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση).

Η άμεση ενεργοποίηση της RCEP βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο Γουάνγκ στη Σιγκαπούρη, μία από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που συμμετέχει σε αυτήν, μαζί άλλωστε με όλα τα μέλη της ASEAN (Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας). Υπενθυμίζεται ότι στην RCEP συμμετέχουν ακόμα, εκτός από την Κίνα, οι Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Προς το παρόν δεν συμμετέχει η Ινδία, ενώ αρχικά συμμετείχε στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Η αρχική συμφωνία για τη δημιουργία της RCEP υπογράφτηκε τον Νοέμβρη του 2020 και μετά τη συγκρότησή της καταγράφεται πλέον ως η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου διεθνώς, καλύπτοντας σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Το Πεκίνο επενδύει στην απουσία των ΗΠΑ για να διευρύνει πεδία συνεργασίας με χώρες που αποτελούν και στενούς εταίρους της Ουάσιγκτον, για τους όρους πρόσβασης στην τεράστια κινεζική αγορά.

Στη συνάντησή του με τον Γουάνγκ, ο ΥΠΕΞ της Σιγκαπούρης, Β. Μπαλακρισάν, αναφέρθηκε στην «ανοικτή, ένθερμη σχέση που έχουν οι δύο χώρες, σαν φίλοι». Εξέφρασε τις προσδοκίες της χώρας για μεγαλύτερη «ευθυγράμμιση» των κινεζικών «Δρόμων του Μεταξιού» με το σχέδιο της ASEAN «Connectivity 2025» (αφορά μια σειρά υποδομές στη Νοτιοανατολική Ασία) και τόνισε ότι στηρίζει την όσο το δυνατόν συντομότερη εφαρμογή της συμφωνίας για την RCEP. Τέλος, κατέληξε πως η Σιγκαπούρη επιθυμεί να συνεργαστεί με την Κίνα για την «πολυμέρεια» και την αντιμετώπιση νέων προβλημάτων και προκλήσεων διεθνώς.

Παράλληλα, ξεκινά αύριο στο Ντουσάμπε του Τατζικιστάν η Σύνοδος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (συμμετέχουν Κίνα, Ρωσία, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Ινδία, Πακιστάν). Βασικά θέματα θα είναι οι εξελίξεις γύρω από το Αφγανιστάν (που έχει καθεστώς χώρας – παρατηρητή από το 2012) και η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», ενώ κεντρικό θέμα θα είναι και η πλήρης ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό (είναι «παρατηρητής» από το 2005).

Ενώ χτες, καταλήχθηκε η ημερομηνία στις 24 Σεπτέμβρη για τη Σύνοδο Κορυφής του Σχήματος Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD) όπου συμμετέχουν ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει την πρώτη διά ζώσης τέτοια συνάντηση στις 24 Σεπτέμβρη, στον Λευκό Οίκο. Τον περασμένο Απρίλη οι ηγέτες των «4» είχαν συνεδριάσει για πρώτη φορά, αλλά διαδικτυακά.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...