Ασία-Ειρηνικός: Ιαπωνικά «αμφίβια» στρατεύματα θα σταθμεύουν στην Αυστραλία μαζί με αμερικανικά

Σύνοδος Κορυφής του σχήματος Quad, όπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας, Φ. Κισίντα, Αυστραλίας, Αντ. Αλμπανέζι και Ινδίας, Ν. Μόντι
Σύνοδος Κορυφής του σχήματος Quad, όπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας, Φ. Κισίντα, Αυστραλίας, Αντ. Αλμπανέζι και Ινδίας, Ν. Μόντι / Μάιος 2022

Την ανάπτυξη «τακτικών αποστολών της ιαπωνικής αμφίβιας Ταξιαρχίας Ταχείας Ανάπτυξης στην Αυστραλία» ανακοίνωσαν οι υπουργοί Αμυνας της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, μετά από συνάντησή τους στο Ντάργουιν, όπου εξέτασαν συνολικότερα την επέκταση της τριμερούς τους «αμυντικής» συνεργασίας.

Ο Αυστραλός οικοδεσπότης, Τσαρλς Μαρλς, ανέφερε ότι «η τριμερής συνεργασία μεταξύ της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ βασίζεται στις κοινές μας αξίες, στη βαθιά εμπιστοσύνη και στην αδιάσπαστη δέσμευσή μας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού».

Και πρόσθεσε – αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο Πεκίνο – ότι «η διαρκής εταιρική μας σχέση είναι ζωτικής σημασίας για τη συλλογική αποτροπή στην περιοχή μας».

Χαρακτήρισε δε την εξέλιξη «μια πραγματικά τεράστια ευκαιρία για τις τρεις αμυντικές δυνάμεις να λειτουργήσουν σε ένα αμφίβιο πλαίσιο».

Η ανάπτυξη των ιαπωνικών στρατευμάτων θα γίνει στο πλευρό των περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που κάθε χρόνο αναπτύσσονται στη βόρεια Αυστραλία μεταξύ Απρίλη και Οκτώβρη, ως μέρος της Δύναμης «Marine Rotational Force Darwin» (MRF-D), στο πλαίσιο 25ετούς συμφωνίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ και η Αυστραλία το 2011.

Η αρχή θα γίνει το 2025, μέσα από την άσκηση «Talisman Sabre 2025», τα σενάρια της οποίας, μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές διευκρινίσεις στρατιωτικών, θα γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, δήλωσε «πραγματικά περήφανος για τα πράγματα που έχει επιτύχει η κυβέρνηση (σ.σ. του Μπάιντεν) τα τελευταία τέσσερα χρόνια όσον αφορά το τι έχουμε κάνει σε αυτήν την περιοχή για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες και να συνεργαστούμε με χώρες που μοιράζονται το όραμα ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού».

Και ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Γκεν Νακατάνι, πρόσθεσε ότι συνεχίζονται «διαβουλεύσεις» και για πιο τακτική «περιστροφή» ιαπωνικών αεροσκαφών «F-35» στην Αυστραλία.

Για «επικίνδυνη στροφή της Ιαπωνίας» κάνει λόγο το Πεκίνο

Από κινεζικής πλευράς, η αγγλόφωνη κυβερνητική εφημερίδα «Global Times» σχολίασε ότι η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ΗΠΑ – Ιαπωνίας – Αυστραλίας σε αυτήν την κατεύθυνση «σηματοδοτεί μια επικίνδυνη στροφή της Ιαπωνίας προς περαιτέρω στρατιωτικοποίηση», παρατηρώντας μάλιστα ότι το Ντάργουιν βομβαρδίστηκε από τις ιαπωνικές Ενοπλες Δυνάμεις στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και χαρακτηρίστηκε «Περλ Χάρμπορ της Αυστραλίας».

Η εφημερίδα παρέθεσε εκτιμήσεις Κινέζων αναλυτών, π.χ. του Τσεν Χονγκ, διευθυντή του Κέντρου Αυστραλιανών Σπουδών του Τακτικού Πανεπιστημίου Ανατολικής Κίνας, ότι «η “συνεργασία” που προωθούν Ιαπωνία και Αυστραλία, με την υποκίνηση των ΗΠΑ, αναμφίβολα απειλεί την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των περιφερειακών χωρών και των λαών τους».

Σημειωτέον, η περιοδεία Οστιν στην περιοχή περιλάμβανε επίσημες επαφές και σε Φιλιππίνες, Λάος, Φίτζι για την προώθηση «στόχων ασφαλείας» και τη συμμετοχή σε περιφερειακές συναντήσεις, μεταξύ τους με ομολόγους του από την Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις νήσους Φίτζι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου στη χώρα, με ζητούμενο την εμβάθυνση της «διμερούς αμυντικής σχέσης», σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο Οστιν θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Σιτιβένι Ραμπούκα και τον γγ του Φόρουμ των Νήσων Ειρηνικού, Μπάρον Βάκουα, όπως και ότι πιθανολογείται έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων για ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η «αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».

Ενδεικτική των προσπαθειών των ΗΠΑ να επεκτείνουν συμμαχικά σχήματα και συνεργασίες που εκτιμούν ότι θα μεγαλώσουν την πίεση έναντι του Πεκίνου είναι επίσης η συνάντηση που είχε ο Οστιν στο Λάος με τους ομολόγους του από Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Κορέα και Φιλιππίνες.

Ο Οστιν τη χαρακτήρισε «ιστορική», σημειώνοντας ότι «οι χώρες μας αποδίδουν αποτελέσματα από κοινού για την υποστήριξη μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδο-Ειρηνικού».

Δείτε ακόμα...