Ασία – Ειρηνικός: Κινήσεις πολεμικής προπαρασκευής προκαλεί ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα

Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Αυστραλίας - Ιαπωνίας - ΗΠΑ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων
(Φωτό Αρχείου) Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Αυστραλίας – Ιαπωνίας – ΗΠΑ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων / Πηγή: navalnews

Πολύμορφοι και ανταγωνιστικοί στρατιωτικοί σχεδιασμοί και κινήσεις πολεμικής προπαρασκευής εντείνονται όλο και περισσότερο στην κρίσιμη περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού, στην οποία όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα στρέφουν το επίκεντρο της προσοχής τους, καθώς οι τεράστιοι πόροι της, οι αγορές και η γεωγραφική της θέση την καθιστούν καθοριστική για την πορεία του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταγράφονται μια ιλιγγιώδης κούρσα εξοπλισμών, ανταγωνιστικά σχέδια από το ευρωατλαντικό μπλοκ και την Κίνα για «συμφωνίες ασφαλείας» με χώρες της περιοχής και για ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων, καθώς και μεγάλη ένταση της στρατιωτικής κινητικότητας, μεταξύ άλλων με στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή, όπως επίσης της Κίνας και της Ρωσίας.

Σε αυτά προστίθενται επικίνδυνοι στρατιωτικοί σχεδιασμοί και κινήσεις στο πλαίσιο της συνεχούς όξυνσης σε ανοιχτά μέτωπα αντιπαράθεσης, όπως αυτά της Ταϊβάν και της Κορεατικής Χερσονήσου.

Το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω όχι μόνο δεν περνούν σε «δεύτερο πλάνο» αλλά ίσα – ίσα εντείνονται, την ίδια ώρα που μαίνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, επιβεβαιώνει τη συνολικότερη όξυνση των ανταγωνισμών.

Χαρακτηριστικές ως προς τη σύνδεση των παραπάνω ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην γγ του ΝΑΤΟ, Α. Φ. Ράσμουσεν, ο οποίος με καταμερισμένο ρόλο, μετά τη συνδιαμόρφωση του λεγόμενου «Συμφώνου Ασφαλείας» για την Ουκρανία με ΝΑΤΟικούς όρους, βρέθηκε πριν λίγες μέρες και στην Ταϊβάν. «Οι εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία θα μπορούσαν να διορθώσουν το πρόβλημα της Ρωσίας», με την Ουκρανία ως «προπύργιο» εναντίον της Μόσχας, δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι έτσι «οι ΗΠΑ θα μπορούν να αφιερώσουν περισσότερους πόρους στην πραγματική παγκόσμια μακροπρόθεσμη πρόκληση: Την Κίνα»…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στον Ριζοσπάστη

Δείτε ακόμα...