Ασία – Ειρηνικός: Νέο θαλάσσιο «περιστατικό» μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων

Κινεζικό πολεμικό πλοίο στην Ανατολική Σινική Θάλασσα

Την επικίνδυνη ατμόσφαιρα των ανταγωνισμών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) ανέδειξε το νέο «περιστατικό» μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων, με τη Μανίλα να καταγγέλλει ότι πλοία της κινεζικής Ακτοφυλακής έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση εναντίον σκαφών ανεφοδιασμού μονάδων των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα φιλιππινέζικα σκάφη κατευθύνονταν σε ατόλη του νησιωτικού συμπλέγματος Σπράτλι, για το οποίο διαφιλονικούν οι δύο χώρες αλλά και άλλες της περιοχής.

Ο Φιλιππινέζος ΥΠΕΞ Τ. Λόκσιν δήλωσε ότι «δεν τραυματίστηκε κανένας. Ομως τα σκάφη μας αναγκάστηκαν να διακόψουν την αποστολή ανεφοδιασμού τους». Εξέφρασε «αγανάκτηση, καταδίκη και διαμαρτυρία» για το περιστατικό, ενώ υποστήριξε πως η Κίνα «δεν δείχνει αυτοσυγκράτηση» και πως αυτό απειλεί «την ειδική σχέση» των δύο χωρών. «Η Κίνα δεν έχει κανένα δικαίωμα να επιβάλλει τον νόμο γύρω και μέσα από αυτές τις περιοχές», κατέληξε, «πρέπει να προσέξει» και «να κάνει πίσω».

Οι Φιλιππίνες έχουν κομβική σημασία για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Νοτιοανατολική Ασία, με τις ΗΠΑ να διοργανώνει στις 15 και 16 Νοέμβρη στην Ουάσιγκτον τον 9ο γύρο «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ – Φιλιππίνων, με τη συμμετοχή στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «έγιναν αναλυτικές διαβουλεύσεις για τις κοινές προσπάθειες» μεταξύ άλλων «για την διατήρηση της έννομης θαλάσσιας τάξης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», αλλά και για την «ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών». Ακόμα, οι δύο πλευρές συζήτησαν «συγκεκριμένα βήματα για την εμβάθυνση της εκτενούς οικονομικής σχέσης» σε τομείς όπως η αλιεία, οι υποδομές και οι νέες τεχνολογίες.

Στην περιοχή όμως επιζητά γεωπολιτικό ρόλο και η Ρωσία, η οποία δηλώνει παρών με πλοία του Στόλου Ειρηνικού του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) της να πραγματοποιούν «φιλική επίσκεψη» στο λιμάνι της Μανίλα. Τα 5 ρωσικά πλοία ελλιμενίστηκαν στη φιλιππινέζικη πρωτεύουσα από την Τρίτη μέχρι χτες, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 45 ετών από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων.

Παράλληλα η Ρωσία ενισχύει τη συνεργασία με την Ινδία, στην οποία άρχισε να παραδίδει συστήματα «S-400». Ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η αποστολή της πρώτης παρτίδας θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2021, με βάση και διμερή συμφωνία από το 2018 – αξίας 5,5 δισ. δολαρίων – για την παράδοση συνολικά 5 συστοιχιών. Θυμίζουμε ότι η Ινδία υποστηρίζει πως η άμυνά της χρειάζεται ενίσχυση για να προστατευτεί απέναντι και στην Κίνα, όπως και ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Ινδία για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων με βάση τη νομοθεσία CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), που χαρακτηρίζει τη Ρωσία αντίπαλο και απειλή για τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...