Σε ετοιμότητα για πιθανό πέρασμα από το Στενό της Ταϊβάν βρίσκονται δύο γερμανικά πολεμικά πλοία που περιμένουν εντολές από το Βερολίνο, δήλωσε ο διοικητής τους στο πρακτορείο «Reuters». Η κίνηση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της Κίνας.
Ενώ οι ΗΠΑ και άλλα κράτη έχουν στείλει πολεμικά πλοία μέσω του Στενού, θα πρόκειται για το πρώτο τέτοιο πέρασμα του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού από το 2002. Συνολικότερα η Γερμανία επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού: Το 2021 γερμανικό πολεμικό πλοίο διέσχισε τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια, ενώ τον περασμένο μήνα η γερμανική Πολεμική Αεροπορία ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη στην Ιαπωνία, για τις πρώτες κοινές ασκήσεις εκεί.
Η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, και λέει ότι έχει αποκλειστική κυριαρχία και δικαιοδοσία στην πλωτή οδό μήκους σχεδόν 180 χλμ. που χωρίζει τις δύο χώρες και είναι μέρος της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.
Το Στενό της Ταϊβάν είναι ένας σημαντικός εμπορικός δρόμος μέσω του οποίου διέρχονται περίπου τα μισά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η «φιλοδυτική» κυβέρνηση της Ταϊβάν λένε ότι είναι διεθνής πλωτή οδός.
«Η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα», είπε στο «Reuters» ο Γερμανός διοικητής, αντιναύαρχος Αξελ Σουλτς. «Η παρουσία μας εδώ σηματοδοτεί ότι στεκόμαστε δίπλα στους εταίρους μας, τη δέσμευσή μας για (…) ειρηνική επίλυση εδαφικών συγκρούσεων και για ελεύθερες και ασφαλείς ναυτιλιακές συνδέσεις».
Το κινεζικό ΥΠΕΞ αντέδρασε λέγοντας πως η Ταϊβάν είναι εσωτερική υπόθεση και πως «η Κίνα ήταν πάντα αντίθετη στην υπονόμευση της εδαφικής κυριαρχίας και ασφάλειάς της υπό το πρόσχημα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας».
Πριν από το πιθανό πέρασμά τους από το Στενό τον επόμενο μήνα, η φρεγάτα και το πλοίο αναπλήρωσης του γερμανικού στόλου σχεδιάζουν να προσέλθουν στο Τόκιο, ενώ θα κάνουν στάσεις σε Νότια Κορέα και Φιλιππίνες.
Θα λάβουν μέρος σε ασκήσεις στην περιοχή μαζί με Γαλλία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες και ΗΠΑ.
ΗΠΑ – Νότια Κορέα: Οπλικά συστήματα και κοινές ασκήσεις
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση έως και 36 επιθετικών ελικοπτέρων «Apache» και συναφούς υλικού στη Νότια Κορέα, έναντι 3,5 δισ. δολαρίων.
Η πώληση των οπλικών συστημάτων αυτών, που συμπεριλαμβάνουν 456 πυραύλους, θα επιτρέψει στον «σύμμαχο» της Ουάσιγκτον στην Ασία «να βελτιώσει τις δυνατότητές του για την αντιμετώπιση τρεχουσών και μελλοντικών απειλών», παρέχοντάς του «ισχύ ικανή για την αποτροπή αντιπάλων», αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας (DSCA).
Η ανακοίνωση αυτή καταγράφηκε την πρώτη μέρα των ετήσιων κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, που σε αυτήν την εκδοχή τους αφορούν ιδίως τον περιορισμό της «πυρηνικής απειλής» από τη Βόρεια Κορέα. Τα γυμνάσια θα διαρκέσουν μέχρι 29 Αυγούστου.
Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε το περιστατικό της σύγκρουσης πλοίων της Κίνας και των Φιλιππίνων σε διαφιλονικούμενο ύφαλο της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνες ενέργειες» των κινεζικών πλοίων, που «συγκρούστηκαν εσκεμμένα» με δύο σκάφη της Ακτοφυλακής των Φιλιππίνων.