Ασία: Σύνοδοι διακρατικών σχημάτων με συμμετοχή Ρωσίας και ΗΠΑ

Χάρτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
Χάρτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας / Πηγή: Liam Read on Unsplash

Οι ανταγωνισμοί σε Ασία και Ινδο-Ειρηνικό παραμένουν στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες και με τις απανωτές Συνόδους διακρατικών σχημάτων, όπως με τη Σύνοδο για την Ανατολική Ασία, όπου συμμετέχουν συνολικά 18 χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα.

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ASEAN (Ενωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) συνεχίζονται μια σειρά χωριστές συναντήσεις των 10 μελών της Ενωσης (υπενθυμίζεται ότι αυτήν τη φορά η συνάντηση έγινε χωρίς εκπροσώπηση της χούντας της Μιανμάρ) με άλλες δυνάμεις (από την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα μέχρι τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία). Μεταξύ άλλων ξεχώρισε η είδηση ότι ASEAN και Αυστραλία συγκρότησαν «Στρατηγική Εταιρική Σχέση».

Από τη μεριά της Κίνας, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, που εκπροσώπησε το Πεκίνο στη συνάντηση ASEAN – Κίνας, τόνισε ότι «πρέπει να βαθύνουμε την οικονομική ολοκλήρωση. Να ενισχύσουμε τη δουλειά για τη Regional Comprehensive Economic Partnership» (Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση – δημιουργήθηκε επίσημα τον περσινό Νοέμβρη) και ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να ξεκινήσει επίσημα μια κοινή μελέτη βιωσιμότητας ώστε να διαπιστωθεί αν μπορούν και άλλοι τομείς να ενταχθούν στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κίνας – ASEAN».

Να καταγραφεί τέλος ότι κατά την προχτεσινή του συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν ζήτησε από το Πεκίνο – σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας – μεγαλύτερη αμοιβαιότητα στην εξισορρόπηση της εμπορικής σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, ειδικά όσον αφορά τους όρους πρόσβασης της κάθε πλευράς στην αγορά της άλλης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...