Ασκήσεις ΗΠΑ – Ινδίας κοντά στα σύνορα με την Κίνα

Η ινδο-αμερικανική άσκηση με τον κωδικό «Yudh Abhyas»
Η ινδο-αμερικανική άσκηση με τον κωδικό «Yudh Abhyas»

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας Ταν Κεφέι εξέφρασε χτες προβληματισμό για τις στρατιωτικές ασκήσεις που Ινδία και ΗΠΑ πρόκειται να διεξάγουν τον Οκτώβρη στην Ασία, κοντά στην περιοχή για την οποία η Κίνα έχει εδαφικές διαφορές με την Ινδία.

Η ινδο-αμερικανική άσκηση με τον κωδικό «Yudh Abhyas» πραγματοποιείται για 15η φορά, σε συνθήκες που ενισχύεται η συνεργασία των δύο χωρών, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που παραμένουν (π.χ. η Ινδία επιμένει να μην υιοθετεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ).

Η φετινή άσκηση θα γίνει στην περιοχή Αουλι της ινδικής πολιτείας Ουταρακχάντ, λιγότερο από 100 χλμ. μακριά από τη λεγόμενη «Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου» (Line of Actual Control) που αποτελεί ντε φακτο το σύνορο Ινδίας – Κίνας. Τον Ιούνη του 2020 είχε σημειωθεί στην περιοχή σοβαρό «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των δύο χωρών, με εκατέρωθεν απώλειες στρατιωτών.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας είπε ότι η στρατιωτική συνεργασία «δεν πρέπει να στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών, αλλά να εξυπηρετεί τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας». Πρόσθεσε ότι το συνοριακό ζήτημα Κίνας – Ινδίας είναι διμερές και ότι «οι δύο πλευρές έχουν διατηρήσει αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, και έχουν συμφωνήσει να χειριστούν κατάλληλα το θέμα μέσα από διμερείς διαλόγους», υπενθυμίζοντας ότι με βάση σχετικές συμφωνίες του 1993 και του 1996 οι δύο πλευρές δεν επιτρέπεται να διεξάγουν γυμνάσια κοντά στη Γραμμή.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...