Άσκηση «ΣΚΥΡΟΣ 2021»: Άλλο ένα βήμα εμπλοκής σε επικίνδυνα σχέδια

EUROKINISSI

Με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Π. Μεσονάβ, που επιβεβαίωσαν την βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια του γαλλικού και ευρύτερα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, έληξε η ελληνο-γαλλική διακλαδική άσκηση «ΣΚΥΡΟΣ 2021».

Οι δηλώσεις έγιναν στην τελετή που διοργανώθηκε στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.

Στον χαιρετισμό του προς τους παρευρισκόμενους και υπό το βλέμμα του αεροπορικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι η ελληνο-γαλλική άσκηση δεν ενίσχυσε μόνο τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, αλλά έρχεται ως απόδειξη της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που οικοδομούν οι δύο κυβερνήσεις, προσθέτοντας ότι έχουν εγκαθιδρύσει ένα «πλαίσιο συνεργασίας» για την «εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», την οποία χαρακτήρισε ένα «απαιτητικό περιβάλλον». Σημείωσε ότι μαζί οι δύο χώρες «μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή στην περιοχή», με την Ελλάδα να παίζει ρόλο «πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

EUROKINISSI

Στο δικό του χαιρετισμό ο πρέσβης της Γαλλίας καλωσόρισε την Ελλάδα στο …«Rafale club», λέγοντας πως αγόρασε όπλα κυριαρχίας και ισχύος «εφόσον η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα περιβάλλον αστάθειας και απρόβλεπτο». Και μπαίνοντας στην ουσία είπε ότι «δεν είναι μόνο ένα ντιλ όπλων», αλλά «η Γαλλία προσφέρει μια στρατηγική εταιρική σχέση», καθώς «οι δύο κυβερνήσεις συμμερίζονται το ίδιο όραμα, που αφορά ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια».

Πρόσθεσε ότι η Γαλλία «αύξησε τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή», φέρνοντας για παράδειγμα το ότι πέρα από την τωρινή άσκηση, σύντομα, τον Απρίλη, γαλλικά μαχητικά ξανάρχονται για να συμμετάσχουν στην άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος», και τον ίδιο μήνα με το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο και ελληνική φρεγάτα να εντάσσεται στην αρμάδα προστασίας του, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, θα δοθεί, όπως είπε, δυνατότητα για ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας και με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τέλος, εξέφρασε την ευχή για ακόμα περισσότερες πωλήσεις γαλλικών όπλων στην Ελλάδα: «Να δούμε περισσότερα “Rafale” στους ελληνικούς ουρανούς και γαλλικές φρεγάτες στις ελληνικές θάλασσες, ώστε να γίνουμε brothers in arms», είπε.

EUROKINISSI

Στην τελετή μίλησε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κων. Φλώρος, που έκανε λόγο για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην κατεύθυνση της «παροχής σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή. «Έχουμε άλλωστε το ίδιο όραμα για την ευρύτερη περιοχή, τη σταθερότητα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Στην άσκηση πήραν μέρος και γαλλικά «Rafale». Οι Γάλλοι έφτασαν στην Ελλάδα στις 2 του μήνα, αφού πρώτα είχαν αναπτυχθεί για παρόμοιες ασκήσεις, διαδοχικά, σε Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο, χώρες με τις οποίες και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τις ΝΑΤΟικής κοπής συμμαχίες.

Στην άσκηση μετείχαν και μονάδες του Στόλου, όπως και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων. Περιελάμβανε δραστηριότητες των αεροσκαφών σε όλο το FIR Αθηνών, π.χ. εναέριο ανεφοδιασμό από γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ, πτήσεις και ενέργειες στον άξονα Κάρπαθος – Σκύρος, επιχειρήσεις προσβολής και προστασίας «πολύτιμου στόχου» δυτικά της Πελοποννήσου, επίθεση και προστασία πλοίων στο Β. Αιγαίο κ.λπ.


Δείτε ακόμα...