Αστάνα: Σύνοδος της CICA με συμμετοχή Ρωσίας, Τουρκίας και Κίνας

Από τις εργασίες προετοιμασίας της 6ης Συνόδου της «Διάσκεψης για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία» (CICA)
Από τις εργασίες προετοιμασίας της 6ης Συνόδου της «Διάσκεψης για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία» (CICA)

Η 6η Σύνοδος της «Διάσκεψης για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία», γνωστής ως CICA (Conference on Interaction and Confidence – Building Measures in Asia) πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αστάνα του Καζακστάν, με φόντο την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ του Καζακστάν, Αϊμπεκ Σμαντιγιάροφ, στη Σύνοδο θα πάρουν μέρος οι ηγέτες Αζερμπαϊτζάν, Ιράκ, Ιράν, Κατάρ, Κιργιστάν, Παλαιστίνης, Ρωσίας, Τατζικιστάν, Τουρκίας και Ουζμπεκιστάν, ενώ θα παραστεί και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο εκπροσωπώντας τη Λευκορωσία, που είναι χώρα – παρατηρητής.

Στη CICA συμμετέχουν συνολικά 27 κράτη, μεταξύ των οποίων είναι επίσης οι Κίνα, Αίγυπτος, Ισραήλ, Νότια Κορέα, Ινδία. Την Κίνα θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γουάνγκ Κισάν.

Η CICA δημιουργήθηκε το 1992 μετά από πρωτοβουλία του Καζακστάν και αποτελεί ένα από τα πολλά διακρατικά σχήματα που αναδύονται στην τεράστια ήπειρο, επίκεντρο πολλών μονοπωλιακών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Με αφορμή και τη Σύνοδο της CICA, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν θα έχει σειρά επίσημων διμερών επαφών στο Καζακστάν, μεταξύ των οποίων και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

Επίσης, μαζί με τον Καζάκο ομόλογό του, Κασίμ Τοκάγεφ, θα παρακολουθήσουν και το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ανωτάτου Επιπέδου που έχουν συγκροτήσει οι δύο χώρες. Μεταξύ άλλων θεμάτων θα συζητήσουν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε οικονομία και άμυνα.

Δείτε ακόμα...